John Cale, de legendarische muzikant en componist uit Wales, begon zijn carrière in de jaren ’60 als lid van de Velvet Underground. Hij was de man achter de gekke sounds en avant-garde invloeden in hun muziek. Na zijn vertrek uit de band in 1968, begon hij aan zijn solocarrière en bracht hij een aantal erg goed ontvangen albums uit, zoals “Paris 1919” en “Fear”. Naast zijn eigen muziek heeft hij ook als producer gewerkt voor andere artiesten zoals Nico, Patti Smith en The Stooges. Zijn unieke stijl, een mix van rock, klassieke muziek en avant-garde, heeft hem een cultstatus opgeleverd. De inmiddels tachtigjarige Cage heeft onder de titel ‘ Mercy’ nu dan zijn inmiddels zijn zeventiende solo- album uitgebracht.

Op ‘Mercy’ staan twaalf nummers en het album heeft een respectabele speelduur van meer dan 1 uur. Cale neemt lekker de tijd voor zijn muziek. Dat alleen al is een verademing in een tijd waarin de muziekliefhebbers vooral geterroriseerd worden door voorgebakken protools cakejes van maximaal drie minuten met allemaal dezelfde hese zang.

Cale, gaat wel met zijn tijd mee, want ook hij heeft een aantal collabs opgenomen op het album . Gelukkig kiest Cale daarvoor andere artiesten dan de de doorsnee collabkoningen die alleen maar gevraagd worden om de verkoop omhoog te stuwen.
Collab-koning Snoop Dogg bijvoorbeeld onthulde afgelopen jaar dat iedereen hem 16 maten kan laten mee rappen voor de som van $250.000.

Cale werkt op ‘Mercy’ samen met de singer-songwriter Weyes Blood die afgelopen jaar hoge ogen gooide met haar fenomenale album ‘And in the Darkness, Hearts Aglow’. Andere gasten zijn het electropopduo Sylvan Esso , de Engelse elektronische muziek pionier Actress , Laurel Halo, Animal Collective, Fat White Family en de Colombiaans-Canadese zangeres Tei-Shi die de afgelopen jaren furore maakt met haar ‘mermaid music’ zoals ze het zelf omschrijft.

Dat Cale op hoge leeftijd dus nog steeds de laatste ontwikkeling volgt in de moderne popmuziek blijkt dus wel uit deze keuze voor allemaal opkomende en hip en happening zijnde kunstenaars. Een eer natuurlijk voor de gasten om een feature te hebben op het nieuwe album van de oude Jedi meester van de avant-garde. Andersom zal John Cale’s album hierdoor wellicht ook landen in de generatie alpha muziekliefhebbers.

‘Mercy’ klinkt over het geheel duister, langzaam, contemplatief en introvert. Productioneel is het album helemaal af. Luister het vooral op je gemak met een mooie hoofdtelefoon, en laat je meevoeren in het universum van John Cale. ‘Mercy’ is verre van een makkelijke hap. Dompel jezelf onder, en wees niet bang. Het komt allemaal goed.

Het eerste nummer, ‘Mercy’, roept meteen herinneringen op aan het laatste album van Lambchop dat eind vorig jaar uitkwam. Net als alle andere samenwerkingen op dit album is op dit nummer de bijdrage van Lauren Halo dienstbaar aan de muziek.. Cale maakt gebruik van de muzikaliteit en innovatie die zijn gasten meebrengen.

Het is heerlijk om de enigma’s die door Cale in beeld worden gebracht door zijn muziek te ontcijferen in steeds weer een nieuwe luisterbeurt. Alsof je in je eigen geest de muzikale pentamix van Cale probeert te doorgronden. Onbegonnen werk, maar daarom niet minder bevredigend.

‘ the Legal Status of Ice’ is spannend en ritmisch gedreven door de Fat White Family . ‘Story of Blood’ met Weyes Blood komt misschien nog het dichtst bij een conventionele popsong, is ‘bloedmooi’, maar wellicht juist vanwege het meer conventionele karakter niet het interessantste stuk op dit geniale album.

Persoonlijke favoriet op het album is ‘ I know you’re happy’ , de samenwerking met Tei Shi. Labyrintische gelaagdheid, waarin je oren een weg zoeken legt een basis voor een dromerige melodie waarop verder wordt voortgeborduurd door de stem van Tei Shi. Een bedrieglijk ritmisch gitaarpatroon lijkt de bron van alles, maar koestert uiteindelijk alleen maar de cohesie van het nummer. Prachtig mooi.

Het is een duidelijk verhaal. Met ‘ Mercy’ levert de legendarische Cale een nieuw meesterwerk af. Het album laat zien dat leeftijd slechts een cijfer is en dat ware genialiteit geen grenzen kent. ‘ Mercy’ zal de geschiedenis ingaan als een van de beste werken van John Cale.
(9/10) (Domino)

Deel: