Twee ogenschijnlijk compleet verschillende giganten uit de muziek die hun krachten bundelen. Het is vaker gedaan, maar zo goed als Bacharach en Costello bij elkaar bleken te passen komt niet vaak voor. Twee uitersten misschien, maar gecombineerd werkte het wonderwel.

Ze begonnen hun eerste samenwerking in 1995, dankzij een uitnodiging via de fax van Costello vanuit Dublin naar Bacharach in Los Angeles. Dat resulteerde in het nummer ‘God Give Me Strength’, dat zelfs een Grammy nominatie in de wacht sleepte. Drie jaar later vloeide er een heel album voort uit deze opmerkelijke samenstelling, ‘Painted From Memory’. Dit keer zelfs goed voor eremetaal bij de Grammy Awards.

Er volgden slechts enkele optredens van het gelegenheidsduo in New York en Londen en er was in 1999 zelfs nog een cameo in de Austin Powers film ‘The Spy Who Shagged Me’. Ondertussen bleef het contact en samen schrijven aan nieuw materiaal gestaag doorgaan. Inmiddels staan Bacharach en Costello aan de vooravond van hun dertigjarige samenwerking. Een mooie gelegenheid om het materiaal dat hieruit is voortgekomen te bundelen in de door Elvis Costello samengestelde boxset ‘The Songs of Bacharach & Costello’.

Hierop zijn onder meer twee nieuw opgenomen nummers te horen, waaronder ‘Taken From Life’, wat door componist en dirigent Vince Mendoza werd gearrangeerd. Daarnaast schreef Costello een uitgebreid essay over zijn samenwerking met Bacharach, die beschouwd wordt als een van de grootste componisten van zijn tijd. De vijfenveertig liedjes tellende boxset bevat tevens enkele live registraties van nummers, gespeeld door orkesten in Londen en New York. ‘The Songs of Bacharach & Costello’ is vanaf 3 maart 2023 verkrijgbaar in meerdere varianten, waaronder een 2LP, 2CD en een deluxe boxset.

Deel: