Al een aantal jaar mag ik voor Maxazine concerten fotograferen. Inmiddels heb ik al veel mooie artiesten gezien, vaak geraakt, want dat is wat live-music bij mij doet. Nog elke keer voel ik mij vereerd dat ik keer op keer de kans krijg om deze momenten vast te leggen.

Over de vraag wat voor mij de 5 beste concerten van 2022 waren, moest ik toch even serieus nadenken, want dat was even een moeilijke vraag. Elk concert heeft zijn moment dat bijzonder is, de ene keer groots, de andere keer zo klein dat het nauwelijks opvalt. Dus na een tijdje diverse concerten in overweging te hebben genomen is dit mijn lijst van het afgelopen jaar, niet per se in deze volgorde, het waren de uitblinkers.

Sheila E – 013 Tilburg:

Een weergaloos optreden, wat een show. Amerikaans maar on-Amerikaans goed, een doorsnee van haar werk met een band die buitengewoon goed is. Sheila E liet tijdens dit concert zien dat ze het Prince-tijdperk ontgroeid is op een manier waarmee ze kan boeien. Dit was voor mij de verrassing van het jaar. Een dame die absoluut vakvrouw is maar toch ook de verbinding weet te houden met haar publiek, getuige het feit dat ze gewoon van het podium kwam en haar ding midden in het publiek ging doen.

Jan Akkerman – Groene Engel Oss:

Neem een kleine zaal, een groot gitarist en je hebt een mix voor een topper te pakken. Jan Akkerman blonk 27 maart 2022 uit in de groene Engel. Intiem en ijzersterk, 75 jaar oud en in staat om ook een jonger publiek aan zich te binden. Akkerman zoekt de verbinding en had er duidelijk zin in, met een grap, een grol als het mis gaat, maar boven al kwaliteit.

Foto (c) Anita Martin, AnnaPileaFoto

Mother’s Finest – Groene Engel Oss:

Bam, dit was gewoon pure en rauwe energie. Knallen op dat podium! Dit was gedegen zonder saai te zijn, goed en absoluut een avond om op terug te kijken, 50 jaar onderweg en nog steeds met rauwe energie van een beginnende band.

Foto (c) Rob Verbrugge

Toto – 013 Tilburg

Tja wat kun je nu van een band als Toto zeggen, veel maar een ding is absoluut een feit, live is het gewoon goed. Het was opvallend dat de jongens van Toto met een geheel nieuwe band een avond vol hits brachten zonder dat dit slaapverwekkend saai werd. Steve Lukather en Joseph Williams, wisten voor de ‘ Dogz of Oz’-tour muzikanten om zich heen te verzamelen die hun sporen al verdient hebben en toch als nieuw klinken. Een klasse apart.

Marillion – Frits Philips Muziekcentrum Eindhoven:

De formatie rond de frontman Steve Hogarth speelde twee keer de zaal plat in Eindhoven. Ik mocht de tweede avond het concert fotograferen en was heel blij met de gepresenteerde setlist. Zoals Marillion al vaker gedaan heeft speelden ze de hele nieuwe CD van het begin tot het einde. De nummers daarna daar ging het om, waar “Afraid of Sunlight” me tot tranen roerde door de puurheid van Hogarth, stond ik even later mee springen op het voor de fans zo bekende “Garden Party”. Een rollercoaster die absoluut fijn was.

Foto (c) Bart Teunis

Deel: