Na twee jaar geleden een overzicht te hebben uitgebracht van het eerste deel van zijn carrière (1999 – 2019) heeft Jeffrey Halford het tweede deel ervan ingezet met het uitbrengen van zijn nieuwe album ‘Soul Crusade’. Van de band heb ik diverse albums liggen en een aantal optredens meegemaakt (en ook wel eens wat biertjes gedeeld) en steeds ben ik onder de indruk geweest van het werk van de heren. Jeffrey Halford and the Healers wist steeds de hoge kwaliteit van hun werk te bevestigen.

Toen het nieuwe album op de digitale deurmat ‘lag’ vroeg ik mij af of zij na de relatief lange pauze – het vorige verscheen toch alweer een dikke drie jaar geleden – nog steeds hetzelfde hoge niveau hadden behouden. Ik kan de lezer geruststellen, ook dit album is een prachtig stuk werk met elf juweeltjes. Bassist Bill MacBeath heeft plaatsgemaakt voor Mike Anderson, Adam Rossi is gebleven en bespeelt tegelijkertijd drums en toetsen en heeft daarnaast voor de productie getekend. Jeffrey Halford is een van die songwriters, die in staat zijn om korte verhaaltjes te vertellen en die van een muzikale omlijsting te voorzien. Muzikaal zit het ergens tussen soul, folk, gospel en blues.

Bij het beluisteren van Jeffrey’s nummers ziet de luisteraar het verhaal in feite voor zijn ogen afspelen, zo beeldend weet hij te schrijven. Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn de naar New Orleans blues neigende ‘Pie Eyed Poet’s Plea’, de prachtige countryblues ‘Sinner Man’ en het door gospel beïnvloedde ‘Walk To The River’ met vocale ondersteuning van Hannah Halford. Halford is ook niet bang om maatschappelijke thema’s aan te snijden, zoals bijvoorbeeld het laatste nummer gaat over inclusie en sociale gelijkheid. In heb het eerder geschreven, Jeffrey Halford is een van de grote troubadours van deze tijd. Een uitstekend album. (9/10) (Continental Records Services)

Deel: