Blackpink is op wereldtournee, in wat zij zelf de grootste wereldtournee ooit van een vrouwelijke K-pop groep, noemen. En zelfs als je het niet wist, merkte je het door langs de concertzaal O2 in Londen te lopen. Het dak was in roze verlicht. Het metrostation van Greenwich toonde poëzie op grote affiches, gemaakt met  Blackpink teksten. De tournee begon op 15 oktober 2022 in de KSPO dome in Seoul (waarvan Maxazine ook een recensie maakte) en ging daarna voor een 17-daagse reis naar de Verenigde Staten. Tussen 30 november en 22 december is de Europese poot van de tour. Het laatste concert in Europa is voorzien op 22 december in de Ziggo Dome in Amsterdam. Maxazine heeft opnieuw een recensent naar Londen gestuurd voor de shows van 30 november en 1 december.

Blackpink heeft een aantal indrukwekkende statistieken. Zo zijn ze de meest geabonneerde muziek act op YouTube. Lisa is de meest gestreamde K-pop solist voor 2022 op Spotify. In 2022 had Blackpink 2 miljard streams op Spotify, met 74 miljoen luisteraars. Er zijn niet veel landen op planeet aarde waar Blackpink nog niet is gehoord. De streams waren afkomstig uit 183 landen. Blackpink was de eerste meidengroep in de geschiedenis die een concert opbrengst had van meer dan 3 miljoen dollar, voor hun concert in Newark, USA van de Born Pink tour. Ze krijgen massale steun van fans op Twitter die wereldwijd in fanbases zijn georganiseerd en die de streams en plays op Guinness World Record niveau brengen.

Als je de show in de O2 niet hebt gezien, kon je in de stad Londen, op straat of in de metro, fans van Blackpink hebben opgemerkt die roze kleding droegen en rondliepen met de officiële Blackpink light sticks. De show was voor beide dagen in Londen compleet uitverkocht.

De shows beginnen met een projectie van filmbeelden (‘The Enchanted Forest’) met oplichtende flora (vergelijkbaar met de ‘How You Like That’ videoclip) .Het podium had een traditionele T-vorm. Aan de achterkant van de mainstage werd een verstelbare V-helling gebruikt voor een beter en dynamischer zicht op de dansers. De visuele focus van de show ligt op de dansvoorstelling, de belichting, het uitgebreide gebruik van graphics op de achtergrond, grote schermen aan de zijkant, oogverblindend laserlicht en veel pyrotechniek.

Blackpink begon de show met ‘How You Like That’ met de zangeressen gekleed in op maat gemaakte crèmekleurige glitter outfits met alleen de Blackpink leden op het podium. De 4 leden verschenen plotseling naast elkaar op het podium op een hoge verhoging en toen was Lisa het eerste lid dat naar voren kwam. De reserve dansers traden zeer dynamisch op, ze dansten op het verlichte podium, voegden kracht toe aan de nummers en verdwenen dan plots weer in de duisternis van het zijtoneel. ‘How You Like That’ is één van hun populairste nummers en het eerste nummer van hun album ‘The Album’ uit 2020. Hun choreografie op het podium was gebaseerd op de choreografie van het refrein zoals we die al kenden van de videoclip.

Het podiumoptreden blijft in de ‘Pretty Savage’ stijl van hetzelfde album als ‘How You Like That’. Met ‘Rrrrrrr’ stelen Lisa, Rosé, Jennie en Jisoo als roofdieren tussen de met bladeren versierde podiumelementen de harten van de fans: we hoorden een zeer luid ‘Blackpink in your area!’ door de hele arena. Daarna ging de band  met ‘Whistle’ terug naar hun debuutalbum. De Blackpink-leden bleven in een choreografie dicht bij elkaar. Blackpink liet hun uitstekende choreografie eruit zien alsof het makkelijk is. Na ‘Whistle’ spraken de Blackpink-leden dan eindelijk het publiek toe.

Vanaf ‘I Don’t Know What To Do’ kregen de zangeressen steeds meer hun eigen choreografie. De harmonisatie van hun stemmen was van ongelooflijk hoog niveau. In dit nummer kon je de individuele kwaliteiten van hun stemmen heel duidelijk horen. Op de achtergrond, verborgen in het donker, gaf Band Six, hun live band, alles wat ze in zich hadden. De hele concertzaal was gevuld met bewegende lightsticks in roze en blauw. Dit was het eerste nummer waarbij ze vooraan op het T-podium kwamen. Met ‘Lovesick Girls’ konden de mensen vooraan nu van dichtbij genieten van de artiesten. De show ging in een zeer hoog tempo verder.

Het tweede deel van de show begon met ‘Kill This Love’. Band Six begon ‘Kill This Love’ met een knaller met de nadruk op zware basgitaar en harde klappen op de drum. Jennie en Lisa rapten: Jennie “Cheonsa gat eun hi keut” en “agma gat eun by” en Lisa “Here I come kick in the door uh” met bijbehorende lichaamstaal. De eerste vuurballen schoten de lucht in en de show ging heel intens verder met ‘Crazy Over You’. Band Six werd weer zichtbaar vanuit de schaduwen.

Bij het nummer ‘Fire’ kregen we veel pyrotechniek. “Baby burn” en ja hoor, de vlam sloeg definitief over naar het publiek. Aan het eind van ‘Fire’ luidde Jennie de noodklok en zei dat “iedereen naar achteren moet stappen” omdat het publiek te veel naar voren drong. En we zagen een achterwaartse golf van 10.000 mensen met lightsticks in hun handen, die als een persoon achteruit stapten. ‘Pink Venom’ was het meest bombastische nummer van de set, met alle back-up dansers op het podium, de live band meer naar voren in de mix en alle pyrotechniek die voor een spektakel op het podium zorgde, inclusief vuurwerk dat de lucht in vliegt.

Band Six werd dan eindelijk aan het publiek voorgesteld. Omar Dominick op basgitaar, Bennie Rodgers op drums, Yung Wurly op het keyboard en Justin Lyons op gitaar. De Blackpink-leden gingen zich omkleden en het publiek kreeg een dansact van de YGX-dansers te zien. Ze dansten op een mix van EDM-muziek en trap en de stemmen van de Blackpink-leden die via effecten die in de muziek waren verweven.

Jisoo kwam alleen op het podium voor een cover van ‘Liar’ (Camila Cabello) met reserve dansers en serpentines. Jennie bracht daarna het onuitgegeven nummer ‘You&Me’ met een paar dansers in de spotlights zonder frontlicht waardoor het uitzicht veranderde in een mysterieus schaduwspel. Rosé zong met haar gouden stem ‘Hard to Love’ gekleed een glamour veren jasje. Ze verwisselde vervolgens het verenjasje voor een vintage glitterjurk en voerde de choreografie van ‘On The Ground’ uit zoals in de videoclip.

Het solo-gedeelte van Lisa begon met dramatische geluiden als in een actiefilm en ging over in ‘Lalisa’ die op het podium werd getild. Ze verhuisde naar de achterkant van het podium en ze viel op met haar optreden rond  de danspaal. We hoorden het geluid van ‘Money’ inmixen en een spectaculair dansoptreden van Lisa met full-power drums van de live band. Het publiek begon te schreeuwen tijdens het viool intro van ‘Shutdown’. De reserve dansers wisselden van zwarte outfits naar witte outfits terwijl de Blackpink-leden gedurende het hele concert een modeshow van pret-a-porter mode hielden. ‘Typa Girl’ had die zo gekende “I don’t care what you think of me” houding. Ze legden het publiek uit hoe je ‘Ddu-du ddu-du’ moest dansen, hun meest iconische nummer. De lasershow ging over in een stroboscopische show met veel rood en we zagen de pyrotechniek weer vlammen. ‘Forever Young’ was het laatste nummer van de show Het was een mooi moment om alle lightsticks te zien bewegen in de concertzaal. ‘Yeah Yeah Yeah’; ‘Stay’ en ‘As If It’s Your Last’ kwamen vervolgens nog als toegift.

Tijdens de show op 30 november liet Rosé per ongeluk haar microfoon vallen terwijl ze confetti naar haar bandleden probeerde te gooien. Jennie lachte hardop als reactie. Dus Rosé deelde vervolgens Jennie’s microfoon. Blackpink was erg relaxed op het podium en ze leken alles met gemak aan te kunnen. Blackpink bleek veel sterker in hun contact met het publiek dan veel andere K-pop bands die niet verder komen dan het roepen van: ‘Make some noise’.

Er zijn speculaties onder fans dat hun concert in Hyde Park in Londen op 2 juli 2023 het laatste van hun carrière zal zijn en dat Blackpink zal worden ontbonden. Dus als je ze nog wilt zien en geen risico wilt nemen kun je beter nu nog gaan kijken!

Deel: