Garou, de Canadese, Franstalige zanger uit Quebec, is in Nederland niet zo bekend of het moet al zijn door zijn hoofdrol als Quasimodo in de Franse en Engelstalige versie van de musical ‘Notre-Dame de Paris’. De vele francofielen in Nederland zullen zeker ook nog wel zijn mega-hit ‘Sous le Vent’, een duet met Celine Dion kunnen meezingen.

Garou is dus een grote meneer in de Franstalige muziek, en nu brengt hij met zijn nieuwe album een eerbetoon aan Joe Dassin, de in 1980 overleden legendarische chansonnier en filmster. Onder de vanzelfsprekende titel ‘Garou joue Dassin’ heeft de zanger 12 klassieke titels en een medley van Dassin opnieuw opgenomen. Garou schiet hiermee middenin de roos. Ook in Frankrijk is het klassieke chanson namelijk aan een comeback bezig en Garou’s interpretaties van de mooie liedjes van Dassin behoren, zo moet geconcludeerd na beluisteren, tot zijn beste werk.

Garou beschikt over een indrukwekkende stem die uit duizenden herkenbaar is, net als die van Joe Dassin vroeger was. Wat leuk is voor ons Nederlanders is hoe herkenbaar de liedjes zijn, zeker voor mensen die van voor 1980 zijn.

Garou trapt het album af met ‘A toi’, een nummer een hit voor Dassin in 1977. Als opener goed gekozen want Garou laat horen hoe goed hij kan zingen. Wat een stem heeft hij. Alleen om daar al kennis mee te maken is het album een aanrader.

‘Salut les Amoureux’ is een Franstalige bewerking van ‘City of New Orleans’ van country zanger Steve Goodman uit 1971 ,maar zal met zekerheid heel andere herinneringen oproepen bij elke Nederlander die dit nummer hoort. Wij kennen het allemaal namelijk als ‘ ‘t is weer voorbij die mooie zomer’ van Gerard Cox of in de horror slechte Duitse versie van Rudi Carell. In de Franse taal, en met het mooie arrangement op dit album, geeft Garou het een nieuw leven. Prachtig gedaan.

Leuk is dat Garou ons op Les plus belles années de ma vie’ kennis laat maken met een andere Quebecoise superster, namelijk zanger Robert Charlebois. Samen zingen ze het nummer heerlijk los als duo. Echt zo’n liedje om op de radio te luisteren als je op zwarte zaterdag in de file staat, ergens tussen Pons en Mirabeau op de A10 in Frankrijk. ‘L’amérique’ is ook weer zo’n kneiter van een hit uit de jaren 70 die we in Nederland onder een andere titel kennen. Bij ons is het gekend al ‘Yellow River’ van de Engelse band Christie. Het is zelfs door R.E.M. gecoverd maar enkel in de sympathieke versie van Joe Dassin werd het een nummer 1 hit.

‘Garou joue Dassin’ is een enorm leuk en onderhoudend album geworden, dat het zeker in Frankrijk , heel goed zal doen. Garou komt binnenkort voor optredens naar Europa, en zal dan ook in Brussel een optreden verzorgen. Met dit materiaal zal de zaal helemaal plat gaan. Herkenbaar, meezingers, en erg goed gezogen en gearrangeerd. Een album waar je gewoon een glimlach van op je gezicht krijgt. feel good muziek in optima forma.

Mocht je, na het horen van dit album interesse krijgen om meer van Garou te horen, dan heeft dit album zijn werk gedaan. Garou moet niet onderschat worden. Luister ook maar eens naar een album als ‘Seul’, zijn grootste succes uit 2000. Als dat het resultaat is van het feestje op ‘Garou joue Dassin’ dan heeft het allemaal zin gehad. (8/10) (Fontana)

Deel: