Iedere dag tipt Maxazine zijn lezers over wat er die dag te doen is op het gebied van muziek. Concerten, festivals of wellicht iets heel aparts. Dagelijks wordt er één concert of festival uitgelicht waar vreemd genoeg nog kaarten voor verkrijgbaar zijn. Voor de last minute beslisser, die vandaag nog een gezellige avond wil hebben! Vandaag tipt Maxazine: Night of the Proms @ Sportpaleis.

Concerttip vrijdag 18 november: Night of the Proms @ Sportpaleis

Met de legendarische pop/r&b-groep Kool & The Gang trekt Night of the Proms alle registers open. De band verkocht meer dan 80 miljoen albums en prijkte vanaf de jaren ‘80 aan de top van de internationale hitlijsten met zijn karakteristieke mix van jazz, soul en funk. Tal van artiesten sampelden de drumbeats, het bas- en gitaargeluid en de kenmerkende blazerslijnen van Kool & The Gang. Songs als ‘Ladies Night’, ‘Celebration’, ‘Get Down On It’, ‘Fresh’ en ‘Cherish’ zijn iconische hits.

Voor fans van de ‘eighties’ is ook Nik Kershaw één van de grote idolen. Als soloartiest scoorde hij wereldhits met ‘Wouldn’t It Be Good’, ‘The Riddle’ en het bijzonder aanstekelijke ‘I Won’t Let The Sun Go Down on Me’. Nummers die begeleid door het Antwerp Philharmonic Orchestra (onder leiding van Alexandra Arrieche) nog meer hun eeuwigheidswaarde zullen bevestigen. Met Amy Macdonald wordt het een blij terugzien. In 2013 stond de toen amper 26-jarige artieste op het Proms-podium nadat ze met de folky, indie en vooral poppy sound van haar songs ‘Mr Rock & Roll’, ‘This Is The Life’ en ‘Don’t Tell Me That It’s Over’ de wereld had veroverd.

“Amy was jonger dan ons evenement zelf. Heel indrukwekkend was het om die frêle maar zelfzekere jongedame daar te zien staan en alleen met haar stem en haar gitaar ons symfonisch orkest onderuit te spelen”, herinnert Jan Vereecke zich nog. “Ik ben zo enthousiast dat ik in november/december weer mee op tournee ga met Night of The Proms in België en Duitsland. Ik had het geluk aan de tour in 2013 deel te nemen en het was een van de meest plezierige tournees waar ik ooit deel van heb uitgemaakt. Ik kijk er echt naar uit om naast een ongelooflijk orkest te spelen en het podium te delen met een aantal geweldige artiesten.”, vult May McDonald zelf aan.

Volgend jaar is het 30 jaar geleden dat Axelle Red haar debuutalbum ‘Sans plus attendre’ uitbracht. De singles ‘Sensualité’, ‘Je t’attends’ en ‘Le monde tourne mal’ leverden de Hasseltse zangeres regelrecht succes op in eigen land maar ook in Zwitserland, Frankrijk en Canada. Vandaag behoort Axelle Red tot de best verkopende Belgische muziekartiesten, met een karrenvracht aan hits, waaronder ook ‘Parce que c’est toi’ en ‘Rouge Ardent’. Een mooie reden voor de Night of the Proms om Axelle uit te nodigen voor de shows.

Al in 2016 wist Joris Van Rossem aka Metejoor met zijn eerste single ‘Ik hou van jou’ door te breken. Daarop volgden successen als ‘1 op een miljoen’ (met de Nederlandse Babet), ‘Rendez-vous’ (met Emma Heesters), ‘Ze meent het’ en ‘Dit is wat mijn mama zei’. Ondertussen heeft hij ook zijn eerste drie Mia’s beet (‘Doorbraak’, ‘Nederlandstalig’ en ‘Solo man) en is hij niet meer weg te denken uit het Vlaamse muzieklandschap. Hij staat als eerste artiest op de Summer Edition in Koksijde én op de affiche in het najaar in hetzelfde jaar.

Instrument van het jaar is dit keer de saxofoon. Met YolanDa Brown zet Night of the Proms niet alleen de saxofoon, maar ook een bekroonde muzikante in de kijker die een swingende mix brengt van reggae, jazz en soul. Zowel haar debuutalbum ‘April Showers May Flowers’ (2012) als opvolger ‘Love Politics War’ (2017) bereikten de top van de Britse Jazz Charts. YolanDa geniet in de UK ook bekendheid als tv-persoonlijkheid.

Deel: