Regen, regen en nog eens regen. Dat was een beetje de voorbode van de concerten die gegeven werden in 013 op 15 november 2022 in Tilburg. In de Next Stage zaal van 013 stonden Soul Blind, Landmvrks, Knocked Loose en Stick To Your Guns op de planning. Op het fiche zou het een flink hardcore melodisch metalfeestje moeten worden, helaas werd de werkelijkheid iets anders.

Soul Blind

Een grunge en shoegaze band uit Amerika mocht de avond openen. Het was duidelijk te merken dat de band nog niet heel lang bestaat. Dit kwam mede door hun statische optreden en vrijwel geen interactie met het publiek. Af en toe werd er door de zanger wel geprobeerd om het publiek wat op te zwepen, maar zonder echt succes. Ook had de band niet echt het geluk dat de zaal nog maar voor een kwart gevuld was, er viel dus ook nog niet echt wat op te zwepen. Na een kleine 20 minuten moest de band plaatsmaken voor de volgende band nadat de zanger het publiek bedankte voor hun energie.

Landmvrks

Met een snelle opbouwtijd van 15 minuten was de volgende band aan de beurt. Dit keer kwam het Franse metalcore Landmvrks de bühne op. Het was duidelijk te merken dat deze band iets meer naamsbekendheid genoot dan hun voorgangers. Er kwam al duidelijk meer geluid uit de zaal en ook was de zaal inmiddel voor zo’n driekwart gevuld. De band heeft al meerdere keren op kleine festivals in Nederland opgetreden waardoor de nummers die ze speelden al bekend waren bij het publiek. Tijdens de show werd het publiek goed bespeeld en ontstonden er her en der natuurlijke moshpits en crowdsurfers, maar helaas mocht deze band ook maar 20 minuten spelen om plaats te maken voor 1 van de headliners van de avond.

Knocked Loose

Met de nodige snelheid werd het podium klaargemaakt voor Knocked Loose. De 5-koppige band uit Amerikaanse maakte er een showtje van. De zaal was inmiddels al helemaal vol en helemaal klaar om los te gaan op de harde lyrics van de Bryan Garris die hun genre beschrijft als een: “Sandwich tussen Hardcore en Metalcore”. De band pompt er binnen een uur een stuk of 14 nummers uit waaronder ‘God Knows’ en ‘Billy no mates’. Ook voor deze band was het niet hun eerste keer in Nederland en dat wist het publiek ook nog. Teksten werden luidkeels meegezongen en de fans klommen met bosjes het podium op om er vervolgens weer, na een paar dance moves weer af te stagediven. Tijdens het hele concert was dit eigenlijk een terugkerend fenomeen. Fans die constant het podium beklommen om zich vervolgens met hun bezwete lijven op de medemensen op de vloer te storten. Dit alles zonder dat de band er enige last van heeft en keihard doorspeelde en af en toe even op adem kwam door meerdere keren te moeten vragen om een cirkelpit. Deze pits bleven alleen niet heel lang rondrennen omdat het klimmen en stagediven veruit de meest gedane activiteit was.

Stick To Your Guns

Zodra de band het publiek bedankte en het podium verliet was het de beurt aan Stick to your Guns. Het moment waar het grootste deel van het publiek op stond te wachten. De Amerikaanse Hardcore Punk band uit California was de headliner voor vanavond en dat was te merken ook aan het publiek. Non stop pits, stagedivers en luidkeels meegezongen lyrics waren typerend voor het einde van de avond.

Het tempo van de band zat er lekker in want ook deze band pomp er een nummertje of 15 in ongeveer een uur doorheen. Met nummers als ‘Nobody’, ‘Weapon’ en ‘Against them all’ deed de band de bekendere nummers aan. Lyrics die variëren tussen zelfreflectie en politieke (Amerikaanse) statements waren er eigenlijk de gehele set aanwezig.

Het was te merken dat deze band al een stuk langer meegaat dan de anderen van de avond, dit kwam voornamelijk door de interactie van de band met de zaal. Er werd minder om cirkelpits gevraagd, maar meer verhalen over het vroegere ervaringen en huidige politieke situaties. Een mooi moment was er toen de zanger vertelde dat hij 2 dagen voor de show zijn 35e verjaardag vierde, waarna het publiek spontaan ‘Er was er 1 jarig, hoera, hoera!’ begon te zingen. De zanger begreep hier natuurlijk niets van tot iemand uit het publiek vertaalde wat er gezongen werd. Met de belofte dat we elkaar weer zouden gaan zien bedankte de band het publiek en verliet vervolgens de stage om zonder toegift op weg te gaan naar hun volgende energieke show.

Foto’s (c) Nick Taal

Stick to Your Guns Setlist 013 Next, Tilburg, Netherlands 2022

Deel: