Inmiddels een gevestigde naam, deze uit Finland afkomstige gitariste. Erja Lyytinen heeft op de podia over de hele wereld al een behoorlijke indruk weten achter te laten. Tijdens een gedwongen rustperiode (pandemie, we kennen het allemaal) heeft Erja niet stil gezeten en is zij druk bezig geweest met het schrijven van nieuwe nummers. Het was voor haar  de gelegenheid om diep in haar psyche af te dalen en haar emoties en gevoelens te onderzoeken.

Het resultaat van dit zelfonderzoek is zojuist verschijnen als het album ‘Waiting For The Daylight’, een cryptische omschrijving, die wel aangeeft hoe zij zich moeten hebben gevoeld. Op het album, haar twaalfde alweer, staan negen zelfgeschreven nummers. Erja Lyytinen, die zelf zingt en gitaar, viool en toetsen speelt, wordt begeleid door haar band, bestaande uit Harri Taittonen (keyboard, Hammond), Tatu Back (bas) en Iiro Laitinen (drums). De opnamen zijn gemaakt in de Hollywood Studio’s in haar woonplaats Helsinki.

Muzikaal zitten we duidelijk in de stevige bluesrock, waarbij hier de nadruk rustig op ‘rock’ kan worden gelegd. De band dient als het stevige fundament, waarop Erja haar kunsten kan vertonen. Het geheel staat dan ook als een huis. Belangrijker nog dan de muziek zijn de onderwerpen, waarover zij zingt. Pesterij op school, ziekte en overlijden, het leven van een alleenstaande moeder. Bijzondere indruk maken het titelnummer ‘Waiting For The Daylight’ en het bluezy “Diamond On The Road’. Een prima album met goed geschreven en uitgevoerde nummers. (8/10) (Tuohi Records)

Deel: