Als kleinzoon van Ierse spoorwegarbeiders heeft de in Cleveland, Ohio geboren Jeff Finlin zijn muzikale sporen verdiend door de hele VS door te reizen, muziek te maken en deze ook in zich op te zuigen. Dit heeft ertoe geleid dat hij diverse stijlen beheerst, maar er wel een persoonlijke touch aan zijn muziek weet te geven. Naast zanger en songwriter heeft hij drie boeken geschreven met proza en twee over yoga.

Met ‘Soul On The Line’ heeft Finlin zijn dertiende album uitgebracht met tien eigen nummers. Multi-instrumentalist Finlin (zang, gitaar, drums, percussie, piano) wordt hierop begeleid door bassist Taylor Tessler, gitaristen Joe V. McMahan, Eben Grace en Eric Straumanis, en Brian Keller, die zorgt voor de accordeon en blaasinstrumenten. Muzikaal bevinden we ons ergens in het gebied tussen blues, folk, country en rock, ook wel americana genoemd. Het titelnummer ‘Soul On The Line’, waarmee het album opent, geeft wat dat betreft meteen de richting aan. Belangrijker dan de stijl is de inhoud van zijn teksten.

De teneur van het album is toch wel Finlins kijk op de huidige tijden, gevoed door polarisatie, egoïsme en radicalisering. Het is een depressieve kijk op de zaken en er klinkt weinig hoopvols. In het venijnige ‘Misery Man’ gaat het bijvoorbeeld over de vorige president van de VS en zonder diens naam te noemen weet iedereen wie bedoeld wordt. Een nummer als ‘What Went Wrong’ gaat over het feit dat ieder maar heeft laten gebeuren wat er gebeurd is om daarna af te vragen waar het fout is gegaan.

Jeff Finlin is een songwriter die op een eenzaam hoog niveau staat. Heel mooi hoe hij zijn verhalen weet te verpakken in prachtige songs. Deze man is het absoluut waard om beluisterd te worden. (8/10) (Continental Record Services)

Deel: