De Senegalese superster Youssou Ndour zal op woensdag 19 oktober aanstaande, begeleid door zijn legendarische band ‘Super Etoile de Dakar’ een concert geven in het kader van het Amsterdam Dance Event dance-festival in het Concertgebouw in Amsterdam.

Amsterdam Dance Event (ADE) is de meest vooraanstaande, invloedrijke en educatieve bijeenkomst voor en met elektronische muziek en haar industrie. Met een conferentie, en een festival is het festival een grote educatieve broedplaats. ADE is in staat om niet alleen het grootste jaarlijkse momentum in de elektronische muziekindustrie te creëren, maar het is ook een solide basis voor toekomstige generaties elektronische muziekprofessionals.

Het evenement trekt in totaal meer dan 1.000 evenementen op bijna 200 locaties in zijn multidisciplinaire programma; vijf dagen en nachten lang ademt de stad Amsterdam werkelijk elektronische muziek.

Ade’s keuze om Youssou Ndour op het festival uit te nodigen is wellicht verrassend, maar zeker verdient.
Youssou Ndour is zonder twijfel een van de bekendste, zo niet de allerbekendste zanger afkomstig van het Afrikaanse continent. De Senegalees is verantwoordelijk voor de popularisering van met name de mbalax muziek in de jaren 80. Samen met zangeres Neneh Cherry scoorde hij een wereldhit met ‘7 Seconds’, een nummer dat verder eigenlijk totaal niet representatief is voor ‘s mans oeuvre.

Het feit dat hij door de organisatoren van het Amsterdam Dance Event is uitgenodigd acte de presence te geven op het festival, niet alleen als muzikant, maar ook als spreker op een ander moment in het programma is alleszins begrijpelijk.

Ndour is ‘le roi de mbalax’, de koning van de mbalax, de populairste dansmuziek in Senegal, die bekendheid geniet over het hele Afrikaanse continent en ver daarbuiten. Vele Afrikaanse artiesten van de jongere generatie noemen Ndour als hun belangrijkste inspiratiebron, waardoor de orginele mbalax inmiddels verder geëvolueerd is in de muziek van artiesten als Titi, Aida Samb en Wally Seck

Deel: