Op zaterdag kregen we op Suikerrock veel beats op het menu. Met Chibi Ichigo, Froukje, de Compact Disk Dummies, The Subs en The Chemical Brothers stond er veel elektronica op het podium. In deze line-up was de Brusselse rapper Zwangere Guy op muzikaal gebied een buitenstaander maar dat deert niet, hij had een hele schare fans meegebracht en zette één van de sterkste sets neer van Suikerrock. De meeste acts die we hier oplijsten zijn van België en de Lage Landen, enkel de Chemical Brothers kwamen van verder.

Chibi Ichigo

Chibi mag de zaterdag starten. Met haar Nederlandstalige combinatie van elektronica, extravagante pop en hiphop scoorde ze heel goed. Als Chibi hoger geprogrammeerd zou zijn, ze zou heel wat succes oogsten. Alle handjes gingen al in de lucht en de zaterdag was nog maar pas begonnen.

Froukje

We blijven in de Nederlandstalige electropopstijl maar we gaan het even bij onze noorderburen zoeken. Froukje Veenstra is nog maar actief sinds 2020, maar steeg al heel snel in populariteit. In voorjaar 2020 werd haar eerst single ‘Groter Dan Ik’ gelanceerd en in 2022 stond ze al op Pinkpop. Maar deze keer dus voor de eerste keer op Suikerrock. Het liedje ‘Zonder Gezicht’ werd ingezet door de drummer en met dit nummer werd een machtige wall of sound gecreëerd met synth, gitaar en drum. Het was een hoogtepunt van haar concert. Afsluiten deed ze met ‘ik Wil Dansen’, haar grootste hit.

Compact Disk Dummies

De optimistische electropop van de Compact Disk Dummies maakte iedereen goed gezind. Tijdens ‘Cry for me’ maakte de zanger (Lennert Coorevits) een uitstapje vanaf het podium tot aan de PA. De zee (van mensen) ging open zoals Mozes dat deed in het Oude Testament. Ook bij andere nummers gebruikte hij het volledige festivalterrein en de mensen genoten van zijn guitenstreken tussen het publiek, op het podium of zijn beklimming van de PA-toren. Janus Coorevits, de broer van de zanger, aan de synth is een meester van de elektronische muziek. De Compact Disk Dummies zorgen voor heel veel fun, het was heel plezant.

The Subs

België heeft hele goede dance acts in huis. En dat wordt bewezen met het optreden van The Subs. ‘I Want to Dance Again’, dat klopt wel helemaal na 2 Covid-jaren. Op ‘Fuck That Shit’ werd de zanger rond gedragen door het publiek op een plateau, dat doet hij al enkele jaren maar het blijft super cool om dat te zien. Visueel was het fantastisch met hun outfits.

Zwangere Guy

Deze artiest was er 4 jaar geleden al bij in Suikerrock. Voor het optreden begon werd de naam van de grofgebekte Brusselse rapper al gescandeerd. Op ‘Wie is Guy’, ontstond er vooraan een dans pit van de vele fans die speciaal gekomen waren voor Zwangere Guy. Met een fantastisch ritmegevoel zette hij een energetische set neer met heel veel Nederlandstalige woordkunst en af en toe wat Brussels er tussen. De dans pit veranderde tegen het einde in een grote moshpit. Guy kwam, zag en overwon.

Chemical Brothers

Met de opening song ‘Block Rockin’ Beats’ werd meteen de toon gezet voor het afsluitend dansfeestje van zaterdagavond. We gingen verder met ‘Mah’ en ‘Hey boy, hey girl’. De ruimte voor het hoofdpodium was volledig gevuld. Een fantastische vernieuwde lichtshow werd op de achtergrond geprojecteerd. Na afloop van het Chemical Brothers konden de festivalgangers tevreden gaan slapen en zich opmaken voor de zondag met veel Nederlandstalige acts en als afsluiter van het festival Tom Jones.

Foto’s (c) Fred Stiens

Deel: