Suikerrock koos voor de zondag voor Nederlandstalige rock en pop om dan af te sluiten met hoofdact Tom Jones. Zondag was de topdag met het grootste aantal bezoekers en dat publiek was al voltallig aanwezig vanaf de vroege uurtjes. Er werd op zondag gekozen voor een heel leuk T-podium wat voor extra mogelijkheden zorgde om je favoriete artiest van kortbij te zien. Van ons mag dat podium in T-vorm een blijver worden op Suikerrock.

Mathias Vergels & Het Goede Voorbeeld

De zondag werd begonnen door Mathias Vergels. Hij is naast acteur ook zanger. Hij bracht een combinatie van eigen Nederlandstalige rocknummers (bv. ‘Paranoia’) en Nederlandstalige covers. De cover van ‘Meisjes’ van Raymond van het Groenewoud maakte indruk.

Peter Koelewijn & the Rockets

Op en top rock ’n roll met Peter Koelewijn. ‘Je Wordt Ouder Papa’, ‘De Wolf’, ‘Blue Suede Shoes’, de Nederlandse Elvis is back! en daar heeft het publiek erg van genoten. Hij is bijna 82 maar is zijn humor zeker niet verloren. Er zullen veel mensen in het publiek wensen om nog zo energiek te zijn op hun 82ste. En als vanzelfsprekend sloot hij af met het liedje dat het nog steeds goed doet: ‘Kom Van Dat Dak Af’.

De Kreuners

Samen met de Zwangere Guy waren ze de meest overtuigende band van het festival. Shiba en Compact Disk Dummies verdienen ook een erevermelding. De Kreuners regen de ene hit na de andere aan elkaar. Axl Peleman zorgde even voor een easter egg voor de aandachtige luisteraar op ‘Nu of Nooit’. Hij speelde enkele maten, met de glimlach op zijn gezicht, van de baslijn van ‘The Way to You Heart’ van Soulsister er tussen. Dit muzikale grapje is kenmerkend voor het hele optreden, De Kreuners straalden één en al vreugde en speelplezier af op het podium. Aan het einde van het optreden kwam hun producer Jean Blaute even meespelen op het podium op het liedje ‘Zij heeft stijl’. Het publiek bleef nog doorzingen nadat het optreden al gedaan was.

Clouseau

Het was al het 11de optreden van Clouseau op Suikerrock. Clouseau heeft na 30 jaar wel wat hits op hun palmares staan. ‘Daar Gaat Ze’ was een hele knappe harmonisatie van de stemmen van Kris Wauters en Koen Wauters. ‘Anne’ was een speciaal moment. Het gebeurt niet gauw dat de componist van het nummer tussen het publiek staat. Geert Hanssens, de voormalige bassist van Clouseau heeft het nummer geschreven en werd even in beeld gebracht op groot scherm. Clouseau had het publiek volledig mee dat begon te dansen op ‘Het zit van binnen’. Met ‘De Tegenpartij’ en ‘Dans’ (met knappe saxsolo) werd het dansfeestje verder gezet. Clouseau mag terugkijken op een geslaagde passage op Suikerrock.

Niels Destadsbader

Niels zette een geweldige set neer van ambiance nummers. ‘Dansen’, ‘Sterker’, ‘Annelies’. De kwaliteit van Niels is dat hij een ras entertainer is, hij straalt samen met zijn band veel enthousiasme uit. Dat enthousiasme konden ze volhouden vanaf het begin van het concert tot het einde. De ‘wereld draait voor jou’ was de afsluiter.

Tom Jones

De headliner van Suikerrock 2022 was Tom Jones. In een interview in 2021 vertelde hij zijn geheim om zijn geweldige stem te behouden. Hij gaat op een plank liggen en draait zich met zijn hoofd naar beneden en hangt een kwartiertje zoals een vleermuis. Hij zei er wel bij: “doet dat niet als je alleen bent!” Zijn intermezzo’s in the Voice UK waren geweldig. Zoek deze zeker eens op als je ze nog niet gezien hebt. In die YouTube-filmpjes zie je dat Tom nog steeds de primus inter pares is en een enorm respect geniet. Als er iemand mag zingen ‘I had One Hell Of a Life’ dan is hij het wel. Hij begon de set met ‘I Am Growing Old’. De big band versie van ‘Sexbomb’ die hij in zijn huidige tournee speelt is misschien de beste die er ooit geweest is. En je kan er ook niets op tegen hebben dat hij zingt “I have a golden voice”. We hoorden ook een geweldige versie van ‘Delilah’ met veel reverb op de gitaar. Eindigen deed hij met ‘Great Balls of Fire’, een cover van zijn generatiegenoot Jerry Lee Lewis. Hopelijk doet Tom Jones er nog 80 jaar bij.

Foto’s (c) Fred Stiens

Deel: