Twee jaar na het officiële jubileum toert New Model Army eindelijk door Europa om het 40-jarig jubileum van de band te vieren. Na twee uitverkochte shows in Rotterdam tussendoor, ging de band in Übach-Palenberg op een bloedhete avond weer verder met het uitgebreide Duitse deel van de tour.

Het bijzondere van deze tour – waaronder enkele speciale Duitse shows in Berlijn en Leipzig met een volledig symfonisch orkest – die enkele weken geleden begon, is het vertrek van Marshall Gill, die sinds 2005 de leadgitarist van de band was. Dus nu toert de band als een 4-koppige band over de wereld en eerlijk gezegd zijn ze nog steeds zo krachtig zonder Marshall. Dean White speelde een groot deel van de tweede gitaar en keyboards en deed dat kundig.

De band gaf een prachtig concert van 20 nummers. Een concert dat bijna perfect was. Met natuurlijk oude nummers, zoals het openernummer ‘Bittersweet’, een van de eerste nummers die Justin Sullivan in 1982 schreef. Maar ook klassiekers uit de jaren negentig, zoals ‘Here comes the war’, ‘Fate’ en ‘Believe it’, drie nummers van ‘The love of the hopeless causes’ uit 1993. Deze geweldige nummers werden dan weer aangevuld met recentere nummers zoals ‘Devils bargain’ uit 2014 en het hoogtepunt van de avond ‘Born Feral’, van hun uitstekende ‘Winter’-album uit 2016.

Maar net zo leuk was het gastoptreden van een extra lid dat de zomertour maakt met onze oude helden. Een jonge getalenteerde violist die tijdens acht nummers de kers op de taart legde, met prachtige live-versies van ‘Innocence’ en het klassieke ‘Vagabonds’, waarin hij het nummer aanving met een zeer lange vioolintro.

40 jaar na zijn begin doet Justin Sullivan nog steeds zijn best op het podium. Dezelfde energie, hetzelfde plezier om te spelen, dezelfde vriendelijkheid voor het publiek en zijn eigen gevoel voor humor wanneer hij tussen de nummers door wat zegt. Het was een concert close to perfection, door een van de meest authentieke bands uit Engeland!

Foto’s (c) Christophe Dehousse

New Model Army Setlist Rockfabrik, Übach-Palenberg, Germany 2022

Deel: