Suikerrock festival editie 2022, na 2 jaar niet georganiseerd te zijn wegens Covid-19, speelde zich af op een nieuwe locatie. Normaal vindt het festival plaats op de Grote Markt van Tienen, maar dit jaar werd voor een alternatieve locatie gekozen: het Bietenplein.

Het terrein is vijf keer zo groot als de Grote Markt van Tienen. Er was al een samenwerking ontstaan met het historische bedrijf Tiense Suiker, voor het kleinere festival Factory of Sweetness 2021. Dat werd positief geëvalueerd en dus ging Suikerrock 2022 dit jaar door op het Bietenplein, aan de achterzijde van de Tiense Suikerraffinaderij. Suikerrock had een line-up samengesteld met gevestigde internationale acts, bekende Belgische bands en opkomend Belgisch talent.

Suikerrock koos op deze dag voor een programma met soul, rock, blues van Zucchero, R&B en pop van Kelis en voor Belgische pop van Emma Bale. Donderdag kwam Suikerrock rustig op gang met Emma Bale.

Emma Bale

Het was de tweede keer dat Emma op de affiche van Suikerrock stond, de vorige keer was in 2016. Ze is de voorbije jaren in de aandacht gebleven en dat heeft geloond. Dit jong opstormende talent heeft op Spotify evenveel maandelijkse luisteraars als de Belgische groep Clouseau, die vele malen het Sportpaleis vulden. Ze bracht op Suikerrock een mooie versie van ‘All I want’, door haar zelf begeleid op akoestische gitaar. Met ‘My Heroics’ zou ze een track kunnen insturen voor een film. Het is haar stem en muziekkeuze die het verschil maken.

Kelis

Na de gevoelige pop van Emma bale wordt Suikerrock op donderdag verder gezet met de zware bassen van Kelis. Kelis maakt tegenwoordig kookprogramma’s waarbij het belangrijkste voor haar de saus is. Ze bracht Suikerrock op smaak met haar zware beats en sensuele heupbewegingen in roze latex broek. Het controversiële nummer ‘Milkshake’ werd al vroeg in de set geprogrammeerd. Ze hoeft haar megahits niet voor het laatste nummer te houden want ze heeft genoeg hits. ‘Bounce’ was een geweldig dansnummer waarmee we naar het einde van de donderdagavond gingen met Zucchero.

Zucchero

Deze man heeft een heel eigen weg bewandeld in zijn carrière, een blues album uitbrengen in het Italiaans en er ook nog succes mee hebben ook, dat doet er weinigen hem na! Hij heeft zijn vaste fans in België waarvan er veel Italiaans begrijpen want op Suikerrock reageerde het publiek heel enthousiast op de bindteksten in het Italiaans. We hoorden de hits ‘Baila (Sexy Thing)’ en ‘Senza una donna’, Zucchero zingt ‘I change the world…’ en daarmee was het weekend van Suikerrock goed ingezet.

Foto’s (c) Fred Stiens

Deel: