De Zwarte Cross bestaat 25 jaar en dat moest gevierd worden maar daar kreeg de organisatie helaas maar weinig tijd voor. In een paar maanden moesten ze hele programma vullen terwijl ze er normaal meer dan een jaar hier over doen. Toch was het weer gelukt om alle podia te vullen met allerlei verschillende muziekstijlen. De Zwarte Cross is voor iedereen en dat is altijd goed terug te zien in het, zeer brede, muziekprogramma. De organisatie werd beloont met een volledig uitverkochte editie.

Vrijdag was het de eer aan The Kik om het programma van het hoofdpodium af te trappen, terwijl Pater Moeskroen in de megatent de boel al flink op z’n kop hadden gezet. The Kik heeft al meerdere keren op het hoofdpodium van de Zwarte Cross gestaan en waren blij dat ze eindelijk weer naar Lichtenvoorde konden afreizen. Het publiek was duidelijk ook blij om de band weer te zien want het veld stond redelijk vol.

Na het optreden van The Kik vertrok een groot gedeelte van het publiek naar de megatent om daar mee te zingen met Drukwerk. Harry Slinger staat tegenwoordig met een jonge band op het podium met zijn zoon achter de toetsen. De band zette een erg leuke set neer met alle bekende nummers van de band.

Terwijl Drukwerk in de megatent het publiek aan het zingen en dansen lopen de heren van DeWolff het hoofdpodium op. DeWolff was eigenlijk bezig met een tournee door Duitsland als voorprogramma van Toto en zouden eigenlijk met hen de Ziggodome in Amsterdam platspelen. De bandleden van DeWolff kozen er echter voor om naar de Zwarte Cross te komen. Zanger en gitarist Pablo van de Poel staat dan ook al vanaf zijn zestiende op het podium van de Zwarte Cross en speelde eerder in een band die op de Zwarte Cross uit elkaar is gegaan. Hij heeft dan ook “vele dierbare herinneringen aan de Zwarte Cross”, zo vertelde hijzelf tijdens het optreden. Zoals we van DeWolff gewend zijn, brachten zij een zeer goede show neer en was een uur eigenlijk te kort.

Na DeWolff kwamen Snelle en Danny Vera nog langs op het hoofdpodium terwijl de megatent door onder andere De Heinoos en The Dirty Daddies volledig op z’n kop werden gezet. De avond begon erg sterk met een geweldige set van Di-rect die het publiek voor het hoofdpodium liet dansen en zingen. Het veld was dan ook weer goed gevuld en werd steeds voller.

Het enthousiaste publiek kreeg als afsluiter een fantastische set van The Dropkick Murphys. The Dropkick Murphys bleken, net als de Zwarte Cross, ook een 25 jarig jubileum te vieren aangezien de band al 25 jaar de zalen in Nederland platspelen. De Zwarte Crossers werden door de band getrakteerd op een zeer energieke show met vooral veel nummers van hun nieuwe album ‘Turn Up That Dial’.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: