AAangezien het festivalterrein in Weert vanwege Bospop toch al ingericht stond, besloot concertorganisator MOJO het terrein op de donderdagavond af te huren en de Kings of Leon te programmeren. Een show die meer op een klein minifestival leek, want naast de Amerikaanse rockband, stonden ook Ten Times A Million, Balthazar en de Stereophonics op de poster. Een mooie line up.

De Nederlands/Duitse alternatieve rockband Ten Times A Million mocht donderdagavond openen. Het was jammer dat de band al zo vroeg geprogrammeerd stond, want de festivalweide was nog vrijwel leeg. Maar de mensen die wel de moeite hebben genomen om op dit vroege tijdstip al aanwezig te zijn kregen volledig waar voor hun geld. Ten Times A Million troefde iedere band af. En ja, dat is inclusief Kings Of Leon, als het gaat om intensiteit en gedrevenheid. Dit kwam vooral door de uiterst sympathieke frontman Martin Duve. Niet voor niets hebben ze eerder dit seizoen al de tenten op respectievelijk Bevrijdingsfestival Den Bosch en Pinkpop plat gespeeld. De festivalband bij uitstek dus.

Na dit feest was het aan de Belgische band Balthazar om dit te continueren. Dat was een onmogelijke taak, mede omdat de muziek van Balthazar stukken minder dynamiek bevat. De alternatieve Indie rock die Balthazar speelde nodigde dan ook een stuk minder uit om massaal uit de bol te gaan. Balthazar heeft natuurlijk wel degelijk bestaansrecht. Niet voor niets hebben ze al op de podia van onder andere Pukkelpop, Rock Werchter, Lowlands en Eurosonic (wat hun Europese doorbraak in een stroomversnelling zette) gestaan. Op het minifestival rond Kings of Leon in Limburg vielen ze echter ietwat uit de toon.

Hierna was het de beurt aan de Stereophonics. Stereophonics wordt gezien als één van de beste Britse livebands allertijden en dat liet de band in Weert ook absoluut horen. De prettig in het gehoor liggende rock werd goed ontvangen. Vooral de krakers ‘Dakota’, ‘Maybe Tomorrow’ en ‘Have A Nice Day’ kregen de handen op elkaar en de stembanden in beweging.

Later op de avond was het dan eindelijk tijd voor de hoofdact: Kings of Leon. Een grote naam die al eerder op Pinkpop stond en in het voorprogramma van Axl ROse in het Goffertpark. Kings Of Leon deed dan ook wat het moest doen. De Amerikanen speelden een mooie uitgebalanceerde set met hun megahit ‘Sex On Fire’ als logische afsluiter. De uitvoering van de show was meer dan goed en ook de lichtshow en bijbehorende videobeelden zagen er gelikt uit. Ook was er wel contact met het publiek maar je merkte aan alles dat de mannen van Kings Of Leon op de automatische piloot speelden. Op zich niet erg is maar men kijkt toch liever naar een band met passie en spelvreugde. Kings of Leon was een waardig voorprogramma van Bospop, maar qua dynamiek was Ten Times A Million de mentale winnaar van de avond.

Kings of Leon Setlist Festivalterrein Weert-Noord, Weert, Netherlands 2022, When You See Yourself

Deel: