Nijmegen was al bekend met de vuurwerkshow ‘De Waal in Vlammen’ tijdens de 4-daagse feesten. Daar kwam op dinsdag 4 juli ‘De Goffert in Vlammen’ bij. Hoewel de echte Rammstein fan zal weten dat ze ook al eens eerder te gast in Nijmegen zijn geweest, op FortaRock in 2013. Al vanaf de eerste theatrale slag van drummer Christoph ‘Doom’ Schneider wist het vele tienduizenden koppen tellende publiek dat het menens was. Aan het aantal Rammstein shirts dat het ramvolle veld te zien, viel te schatten dat velen niet voor de eerste keer naar Rammstein kwamen. Rammstein kent een grote schare trouwe fans en die waren er dan ook uit alle hoeken van Nederland, België en Duitsland verenigd in het Nijmeegse Goffertpark. En zij wisten al hoe het eraan toegaat bij Rammstein. De rest weet het nu ook. Tot ver buiten het festivalterrein waren de vlammen te zien en vanzelfsprekend de muziek te horen. Er waren vele toeschouwers en toevallige passanten die buiten de geblindeerde hekken een plekje hadden zochten in het zachte gras van het park om ‘stiekem’ mee te genieten.

De waanzinnige Europese ‘stadium’ tour in 2019 (In juni uitverkocht in De Kuip, Rotterdam), zou in 2020 een vervolg krijgen met een concert in het Goffertpark. Helaas gooide corona roet in het eten en werd het concert meerdere keren uitgesteld. Dit leverde een nog grote vraag naar tickets op, waardoor de formatie van frontman Till Lindemann met gemak een tweede show uitverkocht. De show van 4 juli 2022 was de vervangende datum van het concert dat oorspronkelijk gepland stond op 24 juni 2020 en daarna op 3 augustus 2021. Maar het is absoluut het wachten waard geweest. Het indrukwekkende podium komt overeen met die van de stadion tour, maar de komst van hun in corona tijd geschreven en opgenomen studio album ‘Zeit’ heeft aan de setlist het een en ander doen veranderen. En daarmee natuurlijk ook de keuze voor de special effects. In het decor van het immense bouwwerk zijn nog de lucifers te herkennen die verwijzen naar hun vorige album.

Vele Rammstein liefhebbers hadden het advies van organisator Greenhouse Talent ter harte genomen en waren op tijd naar het evenement afgereisd. Mede door de adequate inzet van pendelbussen verliep de logistiek prima. Het was dan ook al om 18.00 uur behoorlijk druk op het voorste gedeelte bij het podium. Tot zeker halverwege het veld was er (bijna) geen doorkomen meer aan. Even een biertje of nog een frietje halen, was al een flinke onderneming. Mede door een heerlijk stralend zonnetje, maakte niemand zich daar echt druk om. Voor de Rammstein clips die werden afgespeeld op de schermen had eigenlijk niemand echt aandacht. Jong en oud genoot van deze heerlijke stralende dag en wachtte geduldig af op het grote moment dat langzaam dichterbij kwam.

Het Franse Duo Abélard, Katherine Nikitine en Héloïse Hervouët, mochten vanaf de B-stage hun pianokunsten laten horen. Als centraal middelpunt in het publiek brachten zij vele Rammstein nummers ten gehore. Voor wie de vorige stadion tour gevolgd of gezien hebben, geen verrassing, maar het blijft een opmerkelijke keuze om zo’n klassiek gedragen optreden in het voorprogramma te zetten. Het werd dan ook door een klein deel met gemengde gevoelens ontvangen, maar naar mate het uur vorderde groeide de waardering en werden composities, zoals ‘Zeit’, ‘Frühling in Paris’ en ‘Ohne Dich’ zachtjes mee geneuried. En kregen ze de erkenning die ze verdienden.

Rammstein opende met het nummer ‘Armee der Tristen’ (tevens het openingsnummer op hun meeste recente en achtste album) en de eerste zware zwarte rookwolken werd geblazen uit de torens op het podium en de lichttorens die verspreid stonden op het veld. Het tweede nummer ‘Zick Zack’, wederom van hun nieuwe album, werd enthousiast ontvangen. Toen vervolgens de oude vertrouwde klanken van de ‘Links 1-2-4’ klonken begon het feest pas echt. Het geluid en zang waren in het veld goed te volgen en te verstaan en de trillende bas kriebelde heerlijk in de onderbuik.

Met natuurlijk de vaste ingrediënten, zoals de ketel met de arme toetsenist Flake erin dat door ‘slager’ Till vakkundig onder vuur werd genomen en de schuim spuitende fallus kende deze performance van deze Duitse industrial metalgoden een vertrouwde opzet. De herkenbare spectaculaire show kende naast de vier nieuwe nummers van het album ‘Zeit’ een prima mix uit het inmiddels grote oeuvre van Rammstein, waar evergreens als ‘Du Hast’, ‘Sonne’, ‘Ich Will’ en ‘Rammstein’ uiteraard niet in ontbraken.

Daar waar voorheen ‘Engel’ nog wel eens groots werd gebracht met de frontman met grote vleugels waar vuur uit spoot, werd het in deze tour bijna intiem gebracht door de keuze ze met piano begeleiding van Duo Abélard samen op het podium midden tussen het publiek te zingen. De overtocht met de rubber boten terug naar het hoofdpodium mocht logischerwijs niet ontbreken en paste symbolisch weer prima bij het vervolg dat verder ging met ‘Ausländer ‘.

En zo voeren ook gitaristen Oliver Riedel, Richard Z. Kruspe en Paul Landers richting het einde van de prachtige avond. Nadat ‘Adieu’ geklonken had maakte de zeskoppige band nog haar inmiddels traditionele diepe knielbuiging en keerde de rust weer langzaam terug in Nijmegen.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort

Rammstein Setlist Goffertpark, Nijmegen, Netherlands 2022, Stadium Tour

Deel: