‘Zeit’ is de titel van het achtste studio album van Rammstein en is de opvolger van het in 2019 verschenen album ´Rammstein´. Dit nieuwe album heeft Rammstein samen met Olsen Involtini geproduceerd en het werd tussen eind 2020 en begin 2021 opgenomen in de La Fabrique Studios in het Franse Saint-Rémy-de-Provence. Hier nam Rammstein ook al hun vorige album ‘Rammstein’ op.

Dit nieuwe album ‘Zeit’ was niet gepland. Vanwege de corona pandemie werd de tour van Rammstein uitgesteld, waardoor de creativiteit zodanig gestimuleerd werd dat er spontane schrijf- en opnamesessies ontstonden gedurende de eerste lockdown periode in Duitsland. Deze sessies gingen puur om het schrijven van nieuwe muziek. De lockdown gaf Rammstein meer tijd om aan nieuwe dingen te denken zonder al te veel afleiding. Eind februari 2021 werden de opnames van het nieuwe album afgerond.

 

Het album ‘Zeit’ is een prachtige toevoeging aan het totale kunstwerk dat Rammstein heet. Een mooie afwisseling van rustige nummers tot bombastische tracks met zeer strakke gitaar riffs. Zo begint de opener ‘Armee der Tristen’ direct met sterke gitaar riffs en neemt het de luisteraar mee op reis door dit album. De titeltrack ´Zeit´ werd als eerste single van dit album uitgebracht. Dit nummer heeft een mooie en sterke opbouw van rustig in het couplet tot een stevige sound in het refrein, dit in combinatie met een zeer pakkende tekst maakt ´Zeit´ tot één van de highlights van dit album.

Rammstein staat erom bekent met veel humor diverse onderwerpen op de hak te nemen. Met het nummer ´Zick Zack´ horen we Rammstein op zijn best. ´Zick Zack´ gaat over cosmetische operaties en de steeds meer toenemende behoefte om de jeugd te behouden door chirurgie en werd als tweede single van dit album uitgebracht. Ook aan de liefhebbers van het brute gitaarwerk van Rammstein is gedacht op dit nieuwe album met nummers als ´OK´ en ´Angst´.

De vertellende manier van zingen van Till Lindemann in ´Lügen’ is een waar genot om naar te luisteren. Zelfs de gebruikte autotune past perfect bij de dramatische sfeer van dit nummer. De rustigere nummers voeren de boventoon op dit Rammstein album en laten zien dat ook dit een zeer sterke kant van Rammstein is. Met ‘Adieu’ als afsluiter levert Rammstein een sterk en indrukwekkend nummer af, wat de algemene sfeer van het album goed samenvat. ‘Zeit’ is een prachtig document voor zowel de Rammstein fans als voor liefhebbers van stevige rock/metal muziek. (9/10) (Universal Music)

Deel: