Het dertigjarig bestaan viert Mississippi Heat, de band van Pierre Lacocque, met het uitbrengen van hun dertiende album, dat is vernoemd naar Pierres grootmoeder Emma Magdalena (Madeleine) van der Linden. De band komt uit Chicago en is in zijn bestaan een ware kweekvijver geweest voor het plaatselijke bluestalent. Een aantal van hen keren op deze plaat terug om het feestje luister bij te zetten. De band ontstond in 1991 toen harmonicaspeler Pierre Lacocque en guitarist Jon McDonald (Magic Slim & the Teardrops) jamden, het tussen de twee klikte en vroegen of bassist Bob Stroger en  drummer Robert Covington (Sunnyland Slim) zich bij hen wilden voegen.

Na hun laatste album ‘Cab Driving Man’ heeft het zeven jaar geduurd en het is het wachten waard geweest. Naast voorman en harmonicaspeler Lacocque horen we hier Inetta Visor, Daneshia Hamilton, Lurrie Bell, Carl Weathersby, Michael Dotson, Kenny “Beedy Eyes” Smith om er maar een paar te noemen. Op ‘Madeleine’ staan twaalf nummers, waarvan er negen zijn geschreven door Lacocque, twee door Michael Dotson en een van Inetta Visor. Het resultaat is een album vol met soulvolle Memphis- en Chicagoblues.

De aftrap ‘Silent Too Long’ is meteen een terecht statement (7 jaar stilte) met Carl Weathersby als zanger en Giles Corey op gitaar. Vanaf het begin swingt de boel. Onderweg komen we langs pareltjes als ‘Empty Nest Blues’ met de zang van Inetta Visor, ‘Everybody Do Something’ van Dotson, die hierop zang en gitaar voor zijn rekening neemt, en mijn persoonlijke favoriet ‘Uninvited Guest’ met Lurrie Bell op zang en gitaar. Een prima album van een uitstekende band en diens muzikale vrienden. Een absolute aanrader. (9/10) (Van der Linden Recordings)

Deel: