Je hebt succesvolle duo’s als Simon & Garfunkel, Roxette, Acda & De Munnik, Daft Punk, Ike & Tina Turner, en je hebt Suzan en Freek. Die laatste twee behoren tot de zeldzame categorie die anno 2022 nog samen optreden. En dat deden ze zondagavond in 013 in Tilburg, nadat het concert enkele keren werd uitgesteld.

De Achterhoekers waren niet alleen, want naast een 5-koppige band leek heel Tilburg uitgelopen te zijn voor het populaire zangduo. Nou ja, heel Tilburg… Op de vraag van het koppel of er mensen uit Friesland, België, Groningen, Overijssel, na zelfs de Achterhoek, kwamen, werd op iedere vraag wel door verschillende mensen in de grote zaal op positieve wijze geantwoord. Van heinde en verre kwamen de fans om het duo te horen en zien optreden. Slechts weinig Nederlandse artiesten is dat gegeven.

Doordat het optreden in de 2021/2022-tournee viel, maar het duo hit na hit bleef scoren, veranderde de setlist gedurende de tournee op kleine puntjes. De laatste hits moesten en zouden mee worden genomen tijdens de latere concerten, en terecht. Wat jammer was, was dat het voorprogramma, tijdens de eerdere concerten van de tournee verzorgd door Meau, voor het uiteindelijke slotconcert van de tournee vervangen was door Sophie. Aardig, maar in tegenstelling tot Meau niet meer dan een niemendalletje. Maar goed, het publiek kwam ondanks dat het al vroeg de 013 compleet bezette, toch echt voor het altijd vrolijke Achterhoekse duo.

Met de titeltrack van hun laatste album ‘Dromen in kleur’ trapten de twee af, en het was al direct duidelijk: Meezingen verplicht, zoals bij de entree ook al meermalen werd aangegeven. Er zou op gecontroleerd worden, maar die controle was totaal niet nodig. Meezingen was het eerste waar het publiek voor kwam, want met inmiddels 10 top 40-hits op hun naam in krap 3,5 jaar moge het wel duidelijk zijn: Suzan en Freek zijn Neerlands belangrijkste muzikale product van dit moment.

Hits als ‘Blauwe Dag’, ‘Als het Avond is’, ‘Goud’, ‘De Overkant’ en ‘Weg van Jou’ kwamen voorbij in een rap tempo, waarbij het sympathieke duo tussendoor veelvuldig contact zocht met het publiek. Zo erg zelfs dat er bij ‘Spiegelbeeld’ de oversteek naar de achterkant van de zaal werd gemaakt, dwars door het publiek heen, om op de tribune tussen het publiek het contact met het publiek nogmaals te versterken. De tocht van en naar het podium werd gebruikt om ook het publiek dat niet de kans had gekregen vooraan te staan, persoonlijk te begroeten. Maar ook vooraan bij het podium werden de toeschouwers geduldig begroet met high fives en handjes. Van sterallures was geen blijk. Gelukkig maar, want het zou de Achterhoekse nuchterheid niet passen.

Met een show vol hits leek het erop alsof het concert te snel ten einde zou zijn, zonder al te grote verrassingen, maar waar Freek al eerder eerder in het concert aangaf een speciale band met Tilburg te hebben (Hij studeerde er immers vijf jaar), kwam in de toegift een grote verrassing. “We hebben het concert enkele keren moeten verzetten”, gaf Freek al in het begin van het optreden aan, “maar we gaan het goedmaken.” Dat goedmakertje kwam in de toegift, toen het duo, na eerder al ‘Papa’ van Stef Bos ten gehore gebracht te hebben, ‘Ik heb genoten’ van de Tilburgse held Guus Meeuwis bracht. De goedlachse Brabander stapte halverwege het tweede couplet het podium op en zong zijn eigen nummer met Suzan en Freek , om op te volgen met de grote hit ‘Het is een nacht’. En om het gastoptreden wat meer gestalte te geven, nodigde hij het duo ook uit om als gast op te komen treden bij de aanstaande ‘Groots met een zachte G’, in het Philips Stadion in Eindhoven. Een slimme zet, waar zeker 3000 man extra publiek op af zal gaan komen.

Suzan en Freek mochten hun concert dan wel enkele malen hebben verzet, het Tilburgse publiek had er maling aan. Zij zagen hun helden, zij zongen uiteindelijk meer dan de twee op het podium en zij hebben genoten. Maar goed, dat had het duo zelf ook overduidelijk. Als Suzan en Freek na een festivalzomer eind dit jaar voor een theatertournee weer door het land zullen trekken, zal het grootste deel van het publiek er weer bij zijn. En de rest… die was te laat, maar had zondagavond in ieder geval een pracht van een concert. Een uitgesteld concert dat absoluut goed is gemaakt door de twee.

Deel: