De uit Costa Rica afkomstige Jose Ramirez had in zijn thuisland al enige naam gemaakt toen hij besloot naar de VS te emigreren. Hij verkocht bijna alles wat hij had en verhuisde naar Florida. Daar wist hij meteen indruk te maken, hij werd gitarist in de band van Lauren Mitchell, werkte zich een slag in de rondte en heeft de afgelopen jaren het podium gedeeld met grote namen als Buddy Guy, Anson Funderburgh, Mike Wheeler en Janiva Magness om er maar een paar te noemen. In 2020 eindigde hij met zijn band als tweede in de International Blues Challenge.

Ramirez kreeg de kans om te tekenen bij het vermaarde platenlabel Delmark uit Chicago. Tijdens de opnamen werd hij op een aantal nummers begeleid door de zgn. Delmark All-Star Band, bestaande uit de legendarische 90 jaar oude bassist Bob Stroger samen Willie ‘The Touch’ Haynes (drums), Roosevelt Purefoy (Hammond B3) en Billy Flynn (gitaar), terwijl op een ander nummer de 93-jarige gitarist Jimmy Johnson mee doet.

Op zijn debuutalbum staan tien nummers, waarvan er acht door Ramirez zijn geschreven. De twee covers zijn van Eddie Taylor en Magic Sam, die hij in het openingsnummer noemt als twee van zijn voorbeelden. Dit autobiografische nummer, ‘Major League Blues’ vertelt Ramirez over zijn weg naar hoe hij nu geworden is. Het is tevens het laatste nummer, waarop Johnson te horen zal zijn, deze is namelijk op 31 januari jl. overleden. Verder lossen ballads en uptempo nummers elkaar af, zodat het album zeer gevarieerd en interessant blijft.

Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn de bijna 7 minuten lange ballad ‘I Saw It Coming’ en ‘Gotta Let You Go’, dat duidelijk gaat over een verbroken relatie. Een prima album met uitstekende, vaak autobiografische nummers. (9/10) (Delmark Records)

Deel: