Phil Bee staat al meer dan 30 jaar op de planken in binnen-en buitenland. Hij won diverse awards en stond verschillende keren in de (halve) finale van een zangwedstrijd. Vorig jaar was hij de winnaar van ’The Voice Senior’. Vlak voor de Nederlandse winter lockdown van 2021 trad de 11-koppige Phil Bee band (inclusief blazers sectie) op in Tivoli Vredenburg. Dit energieke concert werd opgenomen, het resultaat ligt voor me. De cd ‘Live at Tivoli Vredenburg’ komt 21 mei uit.

‘Come Together’ start met gitaarspel en Phils mooie stem, waar een heerlijk ruw randje op zit. Als de overige instrumenten erbij komen tap ik mee met het strakke ritme. De blazers zijn een mooie aanvulling, het orgelspel is heerlijk en het gitaarspel is super. De achtergrond zang smelt samen met het geheel. Alle laagjes in zang en muziek zijn goed verdeeld over de koptelefoon. Kortom: dit is een goede openingstrack.

De ballad ‘I love you more than you’ll ever know’ zingt Phil recht uit het hart, daardoor geloof ik ieder woord dat hij zingt. De blazers spelen mooi zacht en ook de cimbalen en drums worden met zorg bespeeld. Het meeslepende saxofoonspel krijgt applaus. De muziek is aangenaam langzaam, dit is een geweldige versie. De tracklist is goed gevarieerd, want ‘Got to get better in a little while’ is een funky nummer. Ook hier worden de wisselingen in het ritme goed gespeeld. Het instrumentale stuk is lekker lang, je hoort onder andere gaaf gitaarspel en een heerlijke bassolo waar het publiek enthousiast op reageert. Als je zonder koptelefoon luistert, draai je vanzelf de volumeknop open. Deze energieke uitvoering duurt bijna 11 minuten.

‘Sunday Morning’ is één van de eigen nummers van Phil. De tekst is niet al te ingewikkeld, zodat je al vrij snel delen mee kunt zingen. Door aangenaam langzame tempo voel je de sfeer van een zondagmorgen met een slow start. Ook hier is er weer gaaf saxofoonspel. Phil zingt, tot en met de laatste zin, overtuigend. ‘Superstition’ is een vrolijk retro nummer. Door het toevoegen van orgel en gitaar is het een eigen versie geworden. Het publiek klapt mee, het is mooi om deze live beleving mee te krijgen.

Bij het intro van ‘Tennessee Whiskey’ word ik meteen geraakt door het akoestisch gitaarspel van Guy Smeets en door Phils stem, waar af en toe een licht ruw randje op zit. De stemmen van Natasja Den Toom Fleur Janssens vormen een mooie blend met het geheel. Maar soms haalt het net te veel aandacht weg van de mooie vocale uithalen van Phil. Tijdens een instrumentaal stuk is het gitaarspel meeslepend. Op het laatst is er een minimalistisch gespeeld en gezongen deel. De laatste woorden ‘Tennessee Whisky’ met aanvullende achtergrondzang zijn zeer goed. Het is altijd fijn als er op een live CD een toegift te horen is. Hier is dat het funky ‘Big legged Woman’. Als vanzelf beweeg ik mee met de flow van dit laatste nummer.

In een enkel nummer is de achtergrondzang wat voorspelbaar, of op de grens van wel of niet te veel. Maar de dames hebben wel prachtige stemmen. De verdeling van de muziekinstrumenten onderling en muziek versus zang is zeer goed. Je merkt aan alles dat er tijdens dit live optreden een heerlijke sfeer was. Laten we hopen dat er nooit meer en lock-down komt want Phil en zijn band verdienen het om veel te gaan touren in binnen en buitenland. (8/10) (Eigen Beheer)

Deel: