In maart kregen we te horen dat William Butler Arcade Fire verlaten heeft na de opnames van het nieuwe album ‘We’. Voor veel fans van de groep was dit behoorlijk schrikken. Gelukkig heeft hij op dit album nog veel bijdragen geleverd. Deze nieuwe speler is de kortste in de carrière van de band met net iets meer dan veertig minuten op de teller.

Het album is er wederom eentje met concept. Door dit concept is het album als het ware op te delen in twee delen. Het donkere (eerste) deel. Hierin staan isolatie en eenzaamheid centraal. Deze kant van de plaat krijgt de naam ‘I’ mee. Het tweede deel gaat dan weer juist over kracht en vreugde, het licht. Het tweede deel heeft dezelfde naam als het album meegekregen ‘We’.

Nog altijd aan het roer van Arcade Fire staat het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne. Zij hebben het album samen met Nigel Godrich geproduceerd. Naast deze twee en de eerdergenoemde broer van Win bestaat de band uit Richard Reed Parry op bas en gitaar, Jeremy Gara op drums en Tim Kingsbury op gitaar en bas.

Dit album is er eentje die je eigenlijk gewoon in zijn totaliteit moet horen. Niet op shuffle, maar gewoon netjes via de tracklist. Dan komt ‘We’ het beste tot zijn recht. Het album vertelt een verhaal en dat verhaal komt alleen dan precies goed tot zijn recht.

Aangezien dit album zo duidelijk is opgedeeld in twee delen vond ik het wel wat gek om te zien dat de twee eerder uitgebrachte singles beiden van het tweede deel kwamen. Dan zou je toch juist zeggen om te laten merken hoe je nieuwe album eruit gaat zien, dat je een single van elk deel kiest. Afijn het zij zo, er is natuurlijk ook wel wat te zeggen om juist voor twee nummers te kiezen met een positievere vibe. Vaak doet dit het beter op de radio. De twee singles ‘The Lightning I, II’ en ‘Unconditional I (Lookout Kid)’ zijn meer uptempo, waarvan zeker het tweede deel van ‘The Lightning’ ook live het goed zou doen. Het nummer werkt naar een climax voor het publiek om uit zijn dak te gaan.

Voor de liefhebbers van deze band is dit weer een heuse aanrader. Arcade Fire is in zeer solide vorm en laat dat met dit nieuwe ‘We’ merken. Wel ben ik zeer benieuwd hoe toekomstig werk zal gaan klinken na het vertrek van William Butler. Voor nu kunnen we in ieder geval weer even vooruit. (8/10) (Arcade Fire Music)

Deel: