Gisteren, 7 mei 2022 is de 26ste editie van het Mama’s Pride Festival van start gegaan met topacts zoals Karsu, het Belgische Sons en ook dit jaar zoals altijd nieuwkomers, lokale bands zoals de WW-Band en Hard2Get en nostalgische bands zoals Gruppo Sportivo en The Godfathers uit Engeland aanwezig waren in het Burgemeester Damenpark dat dit jaar 90 jaar bestaat.

Vorig jaar kon de organisatie als een van de weinigen een 4-daags uitverkocht festival organiseren. Het was een zit-editie waar iedereen volgens de coronaregels netjes op zijn of haar plaats bleef zitten. Beide festivaldagen zijn gratis toegankelijk dat maakt dit Geleense Mama’s Pride Festival zo uniek, een ontmoetingsfestival waar elk jaar steeds meer publiek naar toe komt.

Ar-Jane is de artiestennaam van singer-songwriter Arjanne Beukers, een ambitieuze twintiger uit Geleen. Zij opende net als in 2021 het Mama’s Pride Festival 2022. Toen ze in 2016 haar eigen nummers begon te schrijven ging ze ook voorzichtig optreden. Haar studie aan de Tilburgse Rockacademie zorgde ervoor dat ze goed onderbouwd was, ze won de Limburgse wedstrijd Frontstage in 2020 en de regiofinale van Kunstbende. Ar-Jane wil mensen raken met emotie, zich verbonden laten voelen door middel van eerlijke teksten. Na vele optredens als soloartiest heeft ze haar muziek verder ontwikkeld met een band waardoor ze haar kenmerkende puurheid nog meer diepgang krijgt. Je kon aan de reactie van het publiek horen dat ze zeer in de smaak viel met haar band. In de toekomst gaan we hopelijk nog meer van deze artiest Ar-Jane horen.

In 1974 besloten Ton Meisen, Loek Frohwein en Ernest America uit Sittard een band op te richten. Aangezien zij toen een werkloosheidsuitkering genoten, noemden zij die de WW-band. Makkelijker en toepasbaar kon je de naam niet meer bedenken. De band wilde in die jaren behalve amuseren ook shockeren en protesteren maar vooral een andere zijde van Limburg laten zien. Dit kwam tot uiting in kleding, de teksten, persiflages en activiteiten op het podium. De WW-band trad twee keer op met Normaal. Net als bij Normaal vloog er bij de WW-band concerten veel bier in het rond. Dit werd door de WW bandleden echter afgekeurd omdat bier immers gedronken dient te worden.

De WW-band was in Limburg erg populair. In de beginperiode van Rowwen Hèze stond deze Noord-Limburgse band in het voorprogramma van de band uit Sittard. In 1990 besloot de band te stoppen. Na diverse mislukte pogingen en evenveel “afscheidsconcerten”. Nu waren ze in afgeslankte vorm weer op het podium te vinden, wat ouder maar nog altijd vol passie voor muziek en het publiek genoot van deze Limburgse WW-band, nostalgie van vroeger kwam weer even terug in Geleen. Er kwam spontaan een feestfanfare aanlopen op het festivalterrein en haalde zo deze WW-band binnen en voerde ze richting het podium, beter kon je niet beginnen. Met veel humor en verkleedpartijen op het podium maakte deze band er een knalfeestje van.

Na het mislukken van The Sid Presley Experience richtten de twee broers Peter (zang) en Chris Coyne (bas, zang) uit Londen de band in 1985 opnieuw op als The Godfathers. Een jaar later volgde het debuutalbum ‘Hit By Hit’, in 1988 werd de hit ‘Birth School Work Death’ uitgebracht, in datzelfde jaar speelde ze ook op Pinkpop. Door de jaren heen zijn The Godfathers trouw gebleven aan hun stijl en hebben ze een aanzienlijke aanhang vergaard met hun rauwe, gitaar zware sound: ze staan ​​al sinds de jaren ’80 bekend om hun energieke liveshows. Op Mama’s Pride was dit niet anders, vele oudere muziekliefhebbers waren gekomen om deze punkrockers aan het werk te zien. Jammer alleen dat het weer even niet meezat, het regende tijdens hun optreden waardoor de band onder de overkapping moest spelen. Het publiek ging desondanks helemaal los en kon genieten van deze Engelse rockers.

Gruppo Sportivo is weer vol aan het optreden. De Nederpop band uit Den Haag was in de jaren ’70 mega populair, klassiekers als ‘Hey Girl’, ‘Disco Really Made It’, ‘Beep Beep Love’ werden ook gespeeld tijdens Mama’s Pride. In 2018 en 2019 tourde de band voor het laatst, toen naar aanleiding van het bejubelde comebackalbum ‘Great’. Aangezien Spotify een van de meest beluisterde muziekbronnen is zijn zij daarop ingesprongen, zij hadden de spotify-tour bedacht en touren hiermee door Nederland en met veel succes. Maar gisteren even een festival tussendoor. De bezetting van Gruppo Sportivo bestaat uit frontman Hans Vandenburg (zang/gitaar) en de andere oud-leden Peter Calicher (keyboards), Max Mollinger (drums) en Tim Barning (bas). Ook de blikvangers van de band Lies Schilp & Inge Bonthond (beiden zang) waren van de partij. Oude tijden herleefden tijdens hun optreden, het Geleense festivalpubliek genoot met volle teugen.

Kuzko staat bekend om hun eigenzinnige en vrolijke synthpop songs over highschool drama en liefdesavonturen. Sam Ouwehand en Dani van der Vlugt brengen een tot in de puntjes uitgewerkte en doordachte dansbare en speelse synth show, simpele opvallende outfits en foute danspasjes horen bij hun repertoire. Hun teksten zijn geestig en gaan over het dagelijks leven. Deze Rotterdammers hebben toch wel internationale bekwame potentie.

Thijs Boontjes werd bekend als verdienstelijk pianist/organist in de band van onder andere Douwe Bob en Anouk, sinds 2015 in de spotlights als soloartiest met zijn eigen Thijs Boontjes Dans- en Showorkest. Thijs maakt electropop liefdesliedjes met een jaren ’80 gevoel, gemaakt om op te dansen. Onlangs bracht Thijs Boontjes zijn nieuwe single ‘Ambiance’ uit; een muzikale ode aan de nacht. ‘Ambiance’ is het eerste nummer van de nieuwe EP van Boontjes, die binnenkort het levenslicht gaat zien. Deze charismatische zanger weet precies wat hij doet, hij wist het publiek goed aan zich te binden.

Karsu is een 32-jarige Turkse zangeres die te zien was in de aflevering Beste Zangers. Karsu is een muzikale held onder de jonge Turken en haar muziek is een prachtige mix van jazz, pop en wereldmuziek. De mensen die de beste zangers op televisie hebben bekeken waren tot tranen geroerd toen Karsu persoonlijke herinneringen uit haar jeugd met hen deelde. Haar ouders hadden een café in de Amsterdamse Pijp, waar ze bijna elke dag achter de piano kroop, zingend en muziek makend.

Maar Karsu heeft meerdere talenten, ze kan ook erg goed koken en op tv meerdere malen te zien als kok bij Sterren restaurants. Ze had ook haar eigen programma op YouTube Karsu’s Kitchen wat erg succesvol was. Inmiddels is het Karsu duidelijk dat ze toch kiest voor de muziek, daar ligt haar hart. Deze muzikante heeft een zeer grote gunfactor, zeker een goede stem met een goede uitstraling, we zijn ervan overtuigd dat Karsu heel ver komt in de muziekscene. De Mama’s Pride organisatie heeft een neus voor talent die op het punt staan om erg groot te worden en daar is Karsu er een van.

Hard2Get sloot de muzikale mooie dag van Mama’s Pride op zaterdag 7 mei af. Deze boyband bestaat uit vijf zeer muzikale jongens met ieder een eigen aparte stijl. Het maakt niet uit naar wie je op het podium kijkt, bij iedereen hoor je de muzikaliteit en de passie voor muziek. Hard2Get is Blues en ruig en vooral voor de dames leuk om naar te kijken. Wijde blouses en highlights in de haren. “It’s My Life so Shut Up + Dance and let me Lose My Mind!! zijn dan ook bij deze boys van toepassing, het is nooit te laat om te feesten.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: