GOOSE timmert al meer dan twintig jaar energiek aan de muzikale weg. Met een enorme live reputatie heeft het Kortrijkse viertal de harten veroverd van menig concertganger en is geen enkele festivalweide helemaal veilig voor de wall of sound waarin elektronica en rock naadloos in elkaar overvloeien. Hoewel de sound zeer herkenbaar blijft, waakt de band voor stilstand. “Het is ook onze rol om een voortrekker te zijn.” GOOSE verlegt wederom haar eigen grenzen op ‘Endless’.

Mickael Karkousse is een tevreden mens, na de release van ‘Endless’ en de optredens in een volle AB. “Met de energie zit het goed”, volgens de zanger. Het is tekenend dat hij juist hierover begint, zo zal later blijken. “Gecombineerd met de wereld die stilletjes aan weer opengaat. We zijn blij om er met de nieuwe plaat deel van uit te maken.

De recensies op ‘Endless’ waren heel positief. Dat doet deugd. Zeker omdat de mensen hem interpreteren zoals hij bedoeld is. Dat maakt het voor ons ook een eerlijke plaat.” Met een duidelijk vooropgezet proces. “Wij wilde met z’n vieren volledig in een bubbel gaan. Zo weinig mogelijk van buitenaf laten doorsijpelen op de plaat. Daar zijn we goed in geslaagd.” Mickael lacht tevreden en trots. “Ja, we hebben eigenwijs ons ding kunnen doen en het was gewoon ook heel leuk om die plaat te maken, bij ons in de Safari Studio’s.” Met de bekende Franse producer Victor le Masne. “Die hele passage met hem erbij was heel fijn. Die vreugde om samen te zijn, die liefde voor wat ge aan het doen zijt, die zit ook in die plaat verweven.”

‘Endless’ komt meer dan vijf jaar na voorganger ‘What You need’. Die tijd werd alleen overbrugd met ‘Nonstop’, een live plaat (die er uiteraard ook ooit moest komen, gezien hun live reputatie) en de vorig jaar uitgebrachte EP ‘Something New’. “We zijn eind 2020 begonnen met ‘Endless’”. Bewust in de genoemde bubbel. En die had niets met Corona te doen. “We waren er al langer over bezig, het gevoel van wij tegen de wereld. Voor de Corona hadden we al de beslissing genomen om het veel kleiner te gaan zien. We wilden honderd procent controle nemen over onze carrière en over de stappen die we zouden nemen.” Dat was ook een moment van diepe introspectie voor het viertal, twintig jaar nadat ze Humo’s Rockrally hadden gewonnen: “We zijn al lang bezig; Is dit wat we verder willen doen of willen we nog meer? En het antwoord was: we willen nog meer! Het gevoel van wij tegen de wereld is gewoon een heel gezond uitgangspunt. Het is ook onze rol om een voortrekker te zijn. Om te zien op welke manier dingen anders kunnen.”

Dat heeft geleid tot een opmerkelijk gevarieerde back catalogus. “Het is een uitdaging om voor iedere plaat een andere kant van GOOSE te gaan ontdekken, samen met ons vier. Het is een evolutie die je doormaakt als mens, als artiest en als band. Je maakt een balans van alles wat je al gedaan hebt.” Daarmee lijkt ‘Endless’ de meest pure GOOSE plaat…” Ja, Ik denk dat je dat wel mag zeggen…

‘What You Need (2016)’ was de meest zachte kant van GOOSE, de meest pop kant. We wilden toen aan de buitenwereld tonen dat niet alles hard hoeft te beuken. Dat het ook gewoon ietsje zachter kan. Maar na een aantal jaren merk je dat je er live eigenlijk nog maar weinig van speelt.” Een duidelijke constatering voor een band die live optredens hoog in het vaandel heeft staan. “Oké, dat waren hele leuke nummers en we staan ook zeker achter die plaat. Maar we moesten ook gaan zoeken welke tien nummers we echt op een podium wilden gaan spelen. En die zouden passen bij de energie die we willen geven aan ons publiek.”

Dit leek het natuurlijke uitgangspunt voor de nieuwe plaat. “Hij is ook echt goed geworden: een beukende energie, beukende beats, zonder er echt óver te gaan. Een mooie balans. Of, om het met een lelijk woord te zeggen: volwassen.” Een logisch gevolg én een volgende stap na hun EP ‘Something New’ (2021). “Dat was een verzameling van losse tracks die uiteindelijk samen werden gebundeld. Het was nooit de bedoeling om die vijf nummers perse samen te brengen en te zeggen: dat is één wereld. Het was vooral een momentopname: waar zijn wij met GOOSE nu mee bezig? We wilden aan onze fans zo snel mogelijk de muziek laten horen die we op dat moment aan het maken waren.” ‘Endless’ gaat duidelijk veel verder dan de EP. “We hadden terug zin om een echt album te maken: iets nieuws en spannends. Inhoudelijk, maar ook om de mensen in bepaalde sferen mee te nemen, als in een soort reis.” Het startpunt van die ‘Endless’ trip werd het gelijknamige nummer, tevens opener van het album en de eerste single. “Bij de eerste demo hadden we al, wow: We kunnen van harde gitaren naar een heel dromerig refrein gaan, van schreeuwerige vocals naar rustige melodieën. Dat vonden we heel boeiend en vernieuwend voor ons. Het gaf ook ideeën en inspiratie: als we zo ver kunnen gaan, dan kunnen we ook nog verder. De song ‘Endless’ was dan ook de blueprint voor alles wat ging volgen op het album.”

Zo ook voor het nummer ‘Rock’, volgens Mickael misschien wel het meest karakteristieke nummer van de plaat. “Het toont hoe ver we kunnen gaan met GOOSE, zonder onze identiteit te verliezen. Het is gewoon een heel spannend nummer, benauwelijk en gevaarlijk.” Gevraagd naar GOOSE identiteit hoeft hij niet lang na te denken: heel eigenzinnig, niet bang zijn om risico’s te nemen, ons zelf blijven uitdagen met zijn vieren.” Een getal dat vaak terug komt in het gesprek. Naast hemzelf als zanger en op synths, gaat het dan om Dave Martijn (synth, gitaar), Tom Coghe (synth, bas) en Bert Libeert (drums). “We zijn altijd in dezelfde bezetting gebleven. En dat gaat ook niet veranderen.” Hij is heel stellig: “Want we hebben ook beseft dat ieder van ons nummers kan maken, zonder probleem, maar dat het pas een GOOSE nummer is, als we er met ons vieren aan hebben gewerkt. Als ieder van ons er iets van zichzelf in heeft gelegd. Dat maakt het dan uniek in zijn genre.”

GOOSE wil graag een voortrekkersrol spelen, inspirerend zijn naar anderen. “Zoals ook wij werden geïnspireerd toen wij opgroeiden: Air, Daft Punk. Bands die ook geen schrik hadden om een nieuwe wereld voor te stellen die helemaal anders was dan de vorige plaat. Dat toonde, zeker ook voor ons, hoe ver je kunt gaan als artiest.” Waar bij GOOSE vooral de balans opvalt tussen de twee ogenschijnlijk verschillende werelden van elektronica en rock, die echter naadloos in elkaar blijken te vloeien. Een mooi en natuurlijk evenwicht. “Wij kiezen geen kant. We gebruiken synths, drumcomputers en andere elektronica om hun kwaliteit. Het biedt een extra pallet aan kleuren die wij gebruiken. Wij maken geen onderscheid tussen elektronica of rock, zolang je het maar met zijn vieren kunt vertalen op een podium.”

Een podium waarop de Kortrijkse band weer heel veel zal staan. “Na een intens creatieve periode is er niets leukers dan effectief terug contact te leggen met uw publiek. En proberen zo goed mogelijk te spelen en met heel veel plezier. Er is dan zo’n energie en synergie… Dat is iets om te koesteren.” Net zoals hun natuurlijke talent om niet bij het succes stil te blijven staan, maar om juist steeds een stapje verder te durven gaan. GOOSE verlegt wederom haar eigen grenzen op ‘Endless’.

Foto’s (c) Charlie De Keersmaecker

Deel: