De Friese zanger en gitarist Jack Bottleneck, ofwel Johan Venema zoals hij bij de Burgerlijke Stand bekend staat, timmert al heel wat jaren aan de weg. In 2015 verscheen zijn eerste album ‘Lost And Found’. Hij groeide op in de Friese Wouden en is met zijn dwarsheid en vrijgevochten karakter een echt kind van deze regio. Deze karaktertrek vertaalt hij ook naar de muziek; de covers die hij speelt maakt hij geheel eigen en brengt deze met een overtuiging alsof hij ze geleefd en beleefd heeft.

Nu is het album ‘Cow Country’ verschenen met daarop tien nummers, waarvan negen bewerkingen van covers en traditionals. Het enige originele nummer is geschreven door Rob Taekema, die op dit album te horen is op bas, toetsen en gitaar. Verder wordt Jack Bottleneck begeleid door Herman Frank (gitaar, lapsteel) en Johannes Blanksma (drums, toetsen, percussie). Stuk voor stuk door de wol geverfde muzikanten, die een c.v. hebben om van te likkebaarden.

Op het album staan covers van nummers van artiesten, die uiteenlopen van Justin Townes Earle, Tom Waits, Daniel Norgren en Rory Gallagher. En zoals boven geschreven krijgen die allemaal de Bottleneck-behandeling en vormen daardoor een geheel eigen versie. Muzikaal zitten we ergens in het gebied tussen blues, country en rock, dat vaak voor het gemak maar wordt aangeduid als Americana. Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn het door Taekema geschreven ‘Cow Country’, Daniel Norgrens ‘What Ever Turns You On’ en ‘Blind Love’ van Tom Waits. Een prima album, aanrader. (8/10) (eigen beheer/Sonic Rendezvous)

Deel: