Voor de opnames van hun derde album ‘Het Deert’ trok Bestiaal, het trio rond drummer/componist Sebastiaan Vekeman, richting West-Vlaanderen. Dit project ademt een en al Oostendse zeelucht dankzij de opnames in residentie in De Grote Post, de platenhoes (een werk van Ensor), een partnership met kleinVerhaal : DRIFT label en de samenwerking met opnameleider Serge Feys (T.C. Matic, Arno, …) en mixer Jeff Claeys (Millionaire, The Van Jets, …).

‘With You’, een nummer van T.C. Matic dat mee door Serge Feys is geschreven, was het startpunt en de grote inspiratiebron voor het nieuwe album. Het dreunende, rauwe karakter van de muziek die op ‘Het Deert’ te horen is, heeft iets van een woeste, op dreef zijnde fanfare in een stoet; een gelijkaardige sfeer als veel werken van Ensor. Deze fanfare wordt verklankt door gelegenheidsensemble NOODDRUFT 6, onder leiding van trompettist Bart Maris.

Als fundering van de ijsberg wordt Bestiaal op het nieuwe album geflankeerd door drie extra bassisten. Cyrille Obermüller (contrabas), Pieter Lenaerts (contrabas) en Tobe Wouters (tuba) zorgen samen met Bas Gommeren (contrabas) voor een wervelwind aan basklanken en een gevoel van aangenaam onbehagen. Bovenal is Bestiaal een gezelschap dat wars van regels, verwachtingen en hypes een authentiek geluid ontwikkelt. Het is een sound die net zo goed kan leiden tot momenten van verzengende furie, abstracte exploratie als gefluisterde liefkozingen. Steeds op het verkeerde been, en terug naar het puntje van je stoel.

De jazz van Bestiaal kan behoorlijk potent uit de hoek komen. Originaliteit en eigenzinnigheid waren altijd al kernwaarden voor jazzmuzikanten, maar hier zijn ze vanzelfsprekende onderdelen van een frappant koppig karakter. De ongrijpbaarheid van Bestiaal is grotendeels te danken aan de composities van drummer Sebastiaan Vekeman, die wel nog verankerd zijn in de klassieke jazztaal, maar een loopje nemen met de conventies. Zo waren de composities op ‘Absoluut’ (2016) en ‘Inenen’ (2018) ook geen klassieke structuren met een vertrouwde kop en een staart als uitroepteken, maar een vrijgeleide om verhalen te vertellen die enkel hun eigen, dwarse logica volgen. Net zoals dat bij het nieuwe album ‘Het Deert’ het geval is.

Op 13 mei komt ‘Het Deert’ uit, maar vandaag al mag Maxazine exclusief al aan jullie een voorproefje laten horen van dit geweldige album. “Het Deert, Deel 1′ is exclusief te beluisteren op Maxazine. Een voorproefje op meer, en de experimentele jazz komt hard binnen en toont de passie en het genot van de heren musici. Een sterk staaltje Hard-Jazz, als zou dat al een genre zijn. En zo niet, dan heeft Bestiaal het op ‘Het Deert’ uitgevonden.

 

Deel: