The 925 bestaat nog niet zo lang, maar gaat als een speer. En wil meer, veel meer. “Wij willen dit jaar echt zo internationaal mogelijk gaan. Omdat het jaren ’60 concept van The 925 veel verder gaat dan alleen een band. We gaan veel live spelen, ook op festivals. Ieder van ons heeft er dan ook alles voor over.” De grootse plannen van The 925.

Aan het enthousiasme van Jorik van den Bosch en zanger Bram Baele zal het zeker niet liggen. Jorik schetst de korte geschiedenis van The 925, die toch al lange en sterke roots blijkt te hebben. “Tomas Van Hove, Bram en ik speelden vroeger al samen in een band, the Surreal Lipstick Tragedy. Die ging uit elkaar en ieder van ons kwam in een andere band. Ik kwam bij Mooneye. Het ging ook heel goed. Maar alle drie voelden we ons niet helemaal prettig bij wat we deden. En we hadden ook iets van “Het was toch wel fijn, hoe wij vroeger samen speelden…” Toen zijn we op het idee gekomen om opnieuw een rock ‘n roll band op te starten en gelijk met veel ambitie.”

Ze zijn allemaal grote fan The Sonics, The Beatles, The Rolling Stones en Alice Cooper. “Weinig bands spelen nog zo’n muziek. Dat heeft ons juist geïnspireerd, om er gewoon helemaal voor te gaan. Zo zijn we The 925 gestart en we hadden afgelopen augustus ons eerste optreden.” En toen ging het snel. “Onze eerste single ‘Fake Love’ werd opgepikt op de Nederlandse en Belgische radio, maar ook in Amerika en in richtingen waar we het niet verwacht hadden. En er kwamen meteen optredens in mooie zalen en met mooi affiches met The Fleshtones (???)en The Sore Losers. Het zijn echt idolen voor mij… en die vragen ons voor hun support!”. Jorik is helemaal lyrisch en Bram knikt tevreden.

De plannen voor 2022 zijn groots, te beginnen met de nieuwe single ‘Flashback’ op 4 maart en vervolgens een tour in de lage landen. Zoals ze het zelf zeggen hebben ze vorig jaar al een prospectietour gedaan in Nederlandse rock ‘n roll cafés. Bram: “In België noemen ze dat een kroegentocht.” “We merkten veel enthousiasme, nog meer dan in België.” Maar ook een 15-tal festivals en een najaarstour door Duitsland, Frankrijk en Nederland staan op de rol.

En als kers op de muzikale taart: eind 2022 komt de debuut-EP, met een presentatie in de Vooruit in hun eigen Gent. Met daarop vijf tracks. Drie hiervan zijn reeds gedropt: ‘Fake Love’, ‘Get out of my Kitchen’ en dus zojuist ‘Flashback.’ “De andere twee liggen ook in dezelfde stijl, maar zijn toch ook net even anders. Wacht maar af…”

Er zijn dus veel ambities, maar het is ook allemaal goed doordacht. Bram: “Met goede mensen op de juiste plaats. Zoals met producer Rodrigo Fuentealba, bekend van The Fuzztones en Fifty Foot Combo. Of de mastering door Jim Diamond van onder meer The White Stripes en The Sonics.” Jorik: Beiden begrijpen ons heel goed. En ze wilden meteen samenwerken, toen ze onze demo’s hadden gehoord.”

De ambities lijken te worden waargemaakt. Jorik is niet echt verrast: “Aan de ene kant natuurlijk wel, dat het zó snel gaat, maar aan de andere kant zijn wij er ook heel veel mee bezig.” Bram beaamt dat: “ Vanaf de reünie met the Surreal Lipstick Tragedy gaat het eigenlijk zo gemakkelijk, omdat iedereen na tien jaar zo op elkaar is ingespeeld. Iedereen wil diezelfde richting.” Jorik filosofeert verder: “Achteraf is het goed dat we eerst uit elkaar zijn geweest en we wat afstand hebben genomen. We hebben zo geleerd dat rock ‘n roll echt onze ziel is, de vettige ouwe rock ‘n roll, waar je op wilt dansen, wilt losgaan. We zijn gedrieën verder gegaan waar we twee jaar tevoren gestopt waren, maar dan vier keer beter, met frisse ideeën.”

Aaron Machtelinckx (drums) en Nick Maertens (bas) werden toegevoegd. Jorik: “Ik wilde een band met mensen die nog niet zo’n naam hebben, maar wel echt goed zijn in wat ze doen. En er voor willen gaan. Niemand heeft ook een andere band buiten The 925. Het is waar we allen in geloven, het is ons gemeenschappelijk kindje.” Recent is zelfs Luc Heyvaerts (toetsenman van Gorki) toegetreden tot de band. “We vertelden hem bij onze show in de AB dat we nog een gastmuzikant zochten voor onze releaseshow. Het was zo enthousiast dat hij al snel geen gast wilde zijn, maar echt onderdeel van ons wilde uitmaken. Hij is echt geweldig, speelt sax, hammond, piano, mondharmonica, neemt heel veel bagage mee en speelt geweldig rock ‘n roll. Het klikt gewoon.”

Het geheim van The 925? Waarschijnlijk zijn er meer, maar noem zeker het live element. Bram: “We zijn begonnen toen we 17 waren en hebben ondertussen heel erg veel live gespeeld. We weten nu wat werkt. We hoeven geen popmuziek te maken omdat we weten dat de mensen die het willen horen, het ook echt gaan horen. Dat zorgt voor een heel aanhankelijk en dankbaar publiek.” Jorik: “We willen dat er niet alleen gesprongen wordt, maar dat er ook gedanst en gejived kan worden. Dat zie je tegenwoordig haast niet meer.” Bram lacht: ”Ik nodig u graag uit om het live te gaan beleven. Die sfeer van plakkende voeten aan de grond en een pils bier die over uw hand ligt. Om een uur van uw leven op te offeren voor de live beleving van The 925.”

Live betekent bij The 925 niet alleen het podium of de zaal, maar ook de plaat. “Bij ons is ook alles live opgenomen, met de versterkers naast elkaar, alles en iedereen bij elkaar en tegelijk Niks apart in een verschillend hokje. We doen er ook alles aan om sixties te klinken: mijn gitaar, onze versterkers, de drum zijn allemaal uit de jaren ’60. Alles om maar zo te klinken.”

De nummers ontstaan gestructureerd en in stapjes. De ideeën komen meest van Thomas en Jorik, op gitaar gebaseerd. Dan komen drum en bas erbij en wordt de tekst uitgewerkt, met Bram als zanger. Ook Rodrigo Fuentealba kijkt nog eens nauwkeurig en geeft tips. Teksten of aanzetten daartoe komen meest van Jorik of Bram. Bram vertelt zijn eigen creatieve pad: “Ik probeer een thema gerelateerde tekst te schrijven, zoals ik bijvoorbeeld heb gedaan bij ‘Flashback’, over mentaal welzijn. Jorik: “Meestal laten we ons inspireren door allerlei zaken om ons heen. We willen daarover echt een verhaal vertellen. Zo gaat ‘Fake Love’ echt over Tinder. ‘You gotta move’ gaat dan weer over de Nederlandse wielrenner Thomas Dekker, dat hij aan de doping was en eigenlijk niet anders kon om vooruit te komen.” Een nieuw nummer, dat niet op de EP zal verschijnen. Bram: “Maar zodanig geschreven dat mensen zich kunnen herkennen in de songs, bijvoorbeeld het dubbele gevoel bij Thomas Dekker.” Jorik: “En ‘Flashback’ gaat over de periode dat ik sukkelde met angsten. Ik legde mezelf te veel druk op. Ik had zelfs medicatie. Door meditatie en nieuwe inzichten in mijzelf gaat het nu weer goed. Ik ben ook gestopt met medicatie. Ik doe nu gewoon mijn best voor iedereen en meer hoef ik ook niet te doen.” Hij wil met deze song ook een taboe doorbreken. “Omdat ik zelf heel wat mensen ken die zelf sukkelen met angsten.” Jorik kan er in ieder geval goed over praten. En Bram erover zingen…

Alles bij The 925 ademt dus jaren ’60. Zelfs de naam verwijst ernaar. “Waar denk je aan bij die tijd: aan zilver. De 3 cijfers staan voor de puurheid voor zilver. Vandaar de naam. En heeft dus niets te maken met nine-to-five werken of zo.” Maar werken doen ze sowieso, bij The 925. Sixties garage rock ’n roll, vernoemd naar zilver, maar stiekem mikkend op goud. De grootse plannen van The 925.

Foto’s:
Buitenfoto’s (c) Letterlik
Livefoto (c) Nate Concert Photography
Bandfoto voor stenen muur (c) Johan Vanparys

Deel: