De bekende namen van weleer uit de rockwereld lijken ons nu al te verwennen in 2022. Zo brachten onder andere Saxon, Magnum en Jethro Tull al nieuwe albums uit dit jaar. Ook de Duitse hardrock formatie Scorpions heeft dat onlangs gedaan. Het verhaal van de groep is bekend. De afscheidstournees, die dat niet bleken te zijn. Bloed kruipt immers waar het niet gaan kan. Je hoort ons niet klagen, dit nieuwe album wordt namelijk door sommige hun beste plaat in 30 jaar genoemd.

We gaan niet te veel in de geschiedenis van de band duiken. Als je naar fanbase kijkt heb je een beetje hetzelfde als wat je hebt bij een band als Aerosmith. Je hebt fans van de begin albums tot grofweg de jaren 80. Dan zijn er ook veel fans die die eerdere platen juist niet of nauwelijks kennen. Waar Scorpions in de begin jaren 70 nog een ietwat cult band was met Uli John Roth veranderde dat late jaren 70 en in de jaren 80 was Scorpions een van de grootste rockbands.

Op dit nieuwe ‘Rock Believer’ horen we Scorpions zoals we gewend zijn. Opvallend is dat zanger Klaus Meine hier fantastisch klinkt! Het dikke accent mag uiteraard ook niet ontbreken. Zijn vocalen zijn direct herkenbaar. Ook Rudolf Schenker is er nog altijd bij. Als oprichter kan die natuurlijk niet ontbreken. Verder is Matthias Jabs, die sinds 1978 bij de band zit, op gitaar van de partij. Nieuwste leden zijn Pawel Maçiwoda op bas en voormalig drummer van Motörhead, Mikky Dee.

Het album opent direct sterk met ‘Gas In The Tank’. Een uptempo rocker, goede riff, catchy refrein, fijne licks, lekkere solo. Het zou zomaar op een album in de periode van ‘Love At First Sting’ kunnen staan. Je zit gelijk goed in de plaat. Op de titeltrack word je er nogmaals aan herinnert dat het Duitsers zijn. Niet alleen Klaus Meine heeft hier last van. Ook genregenoten Udo en Doro Pesch kunnen er wat van. Voor dit nummer geldt praktisch hetzelfde als wat net genoemd is, al is dit nummer wat rustiger en zijn de licks minder prominent aanwezig.

Met ‘Seventh Sun’ pakt de band terug naar de muziek die op de latere jaren ’70 albums te vinden is. Heavy met een trager tempo, over zijn geheel genomen een donkerder gevoel. Fantastisch nummer. Het langste nummer op de plaat is een goeie. Het album sluit af met de enige ballad op het album. Ook deze is weer volgens de Scorpions formule.

We kunnen stellen dat er inderdaad weer een sterk album is uitgebracht door de Duitse legendes. Op ‘Rock Believer’ staat genoeg vermakelijk materiaal. Ook wel nummers die ‘’slechts’’ oké zijn. Niets in ondermaats. Sowieso respect voor een band die in 1965(!) is opgericht en anno 2022 nog een album met kwaliteit weet te leveren. (8/10) (Vertigo Berlin)

Deel: