PINGPONGCLUB valt op. Niet alleen door hun naam. Maar ook door hun titelloze debuut-EP. Zes tracks die de zoektocht van een jonge band weerspiegelen. En die tegelijk een visitekaartje zijn voor alle bookers der Lage Landen. Want de EP biedt een staalkaart van wat de band live te bieden heeft: De spannende eerste set van PINGPONGCLUB.

Het begrip ‘live’ is de kern van de band, en zo ook van het gesprek met voorman Jonas Desmet. “Ik geloof heel hard dat muziek moet groeien door live te spelen.” De Westvlaamse laat-twintiger oogt relaxt, maar is ook duidelijk in zijn mening. “Door veel te spelen leer je elkaar ook beter kennen. Kijk eens naar the Beatles of Rolling Stones. Bandjes die eerst covers speelden, hierdoor steeds beter werden en zo hun eigen ding konden doen.” Jonas tikt meteen ook even de tijdgeest aan: “Onze live aanpak is ook een tegenreactie. Een reactie op mensen die hun muziek in de slaapkamer maken, laag na laag; meteen klaar voor de radio.” Hij nuanceert meteen. “Allez, je kunt dat perfect doen, zeker nu, maar ik mis toch een gevoel. Een gevoel van mensen die samen muziek maken.” Jonas denkt na over de formulering. “Ja, ik mis dan vaak de eerlijkheid. Als je snapt wat ik bedoel…”

In hun bio wordt PINGPONGCLUB omschreven als de band rond Jonas Desmet. “Ik ben het inderdaad die thuis de opzet voor de liedjes maakt; het skelet zeg maar. Daarmee ga ik naar de band.” Een band die verder bestaat uit Lowie Clapéron (keys), Jatse Behaeghe (bas) en Wouter Vandersyppe (drums). “En dan wordt het skelet verder uitgewerkt, met z’n allen.”

Met allen ook een andere invloed. “Als het op onze eigen muziek aankomt, hebben wij zeker allemaal dezelfde smaak. Maar de invloeden zijn verschillend. Ik zit meer in de oudere muziek als Bob Dylan, Beatles. Lowie zit eerder het elektronische, Jatse is een vrij harde punker…”Jonas grinnikt erbij. ” En dan Wouter… Wouter luistert volgens mij alleen naar Paul Simon.” De humor sijpelt door het prettige gesprek, maar het is duidelijk dat de verschillende smaken in PINGPONGCLUB perfect bij elkaar komen en leiden tot iets moois. “Het was niet een bestaande vriendenclub, maar we zijn door het maken van muziek zeker wel zo’n club geworden.”

PINGPONGCLUB dus, gesitueerd in de regio Kortrijk-Gent… “We hebben heel lang gedacht om een naam te vinden. Die moest opvallen. Niet iets standaards of een samenraapsel van andere namen.” Jonas denkt terug aan het grote moment en lacht. “Tijdens een repetitieweekend in de Ardennen was er plots die naam… haha, na een paar pintjes. Sorry, er zit geen mooi verhaal achter, maar plots was hij er.”

De naam was er plots, de carrière van Jonas zelf verliep wat meer geleidelijk. “Ik ging wel naar de muziekschool, maar dat was niet zo mijn ding. Ik speelde akoestische gitaar, interludes en zo. Maar ik wilde gewoon nummers naspelen. Ik vroeg aan de leerkracht hoe ik iets van Nirvana of zo kon doen. In plaats daarvan kreeg ik weer een partituur. Ik stopte ermee en ben muzikaal zelf op onderzoek uitgegaan: veel luisteren en oefenen. Bij enkele bandjes gespeeld en vooral veel geleerd van anderen.”

En dan is er nu de debuut-EP, met zes sterke tracks, opgenomen tijdens twee afzonderlijke sessies. “In de zomer van 2019 hadden we al zes nummers opgenomen. Dat moest een EP worden.” Maar door Corona kwam die er niet. ”Het had weinig zin om die juist dan uit te brengen.” In plaats daarvan schreef de band tot april 2020 nog zes nummers. “Die hebben we ook opgenomen, zodat we er twaalf hadden.” Hieruit werden de zes tracks van deze uiteindelijke EP gekozen. “Niet perse de best bij elkaar passende songs, maar wel, hoe zou ik het uitleggen… “ Jonas wil hun doel duidelijk formuleren: “We zijn op zoek geweest naar ons eigen geluid, waar we naar toe wilden. En juist die zoektocht wilden we op de EP zetten.” Waardoor de variatie in songs best groot is geworden. “Soms snel, soms hard, soms zacht. Dat vond ik wel tof om als een visitekaartje te gebruiken, al die aspecten van PINGPONGCLUB.” Het is live opgenomen, dus ook heeft ook de toon van een live optreden. Dus ook aan alle bookers: Kijk, dat zijn wij, boek ons, haha !

Het was producer Robin Aerts die de live ogen van PINGPONGCLUB heeft geopend. “Bij onze eerste nummers hadden we alles nog laag voor laag opgenomen. Het was allemaal vrij geproducet. Maar toen we met Robin begonnen, zei hij meteen: “Waar zaten jullie met je gedachten toen jullie dat deden??? Jullie zijn een band die supergoed vibed en dan begin je alles apart op te nemen.” Het lid van Het Zesde Metaal had gelijk en kreeg gelijk. “Ja, hij adviseerde ons juist om alles live op te nemen. Dat hebben we dan ook met hem gedaan.” Het is een heel puur album geworden. “We hebben er ook niet veel belletjes en confetti rond gehangen. Het zijn gewoon vier man, toen nog vijf, die samenspelen in een kot. Meer is het niet.”

De titelloze EP bestaat uit twee nummers van de eerste sessie en vier van de tweede. “De ontwikkeling kun je ergens wel horen. Ik ben me vooral meer gaan focussen op de teksten: De wereld bezien door een twintiger die wat struggles heeft en zich vragen stelt bij dingen die gebeuren, bij het ouder worden.” Zo is het album de weergave van een mooie zoektocht, een pad der ontwikkeling. Het is dan ook bijna onmogelijk om één representatief nummer aan te wijzen. Jonas durf het, na enige afweging, toch aan. “Dan zou ik kiezen voor de afsluiter: ‘Haven’t You Heard’. Dat hoekige, de catchy sound. Daar hoor je echt die band in terug, die groove.”

Na deze EP zal de zoektocht verder gaan. Ook al door het afhaken van het vijfde bandlid, gitarist Guillaume Navarro, tevens lid van Mooneye. “Heel jammer, zeker. Maar door het wegvallen van de tweede gitaar lijkt het wel of onze muziek iets genuanceerder wordt, iets volwassener. Minder jong geweld met veel gitaren.”

Maar wat het gaat brengen, dat weet frontman Jonas Desmet zelf ook niet. “Het belangrijkste is dat we nu veel gaan spelen. Live dus. Zo veel mogelijk. Het gebied buiten West-Vlaanderen uitbreiden, ook naar Nederland. Dat zou super tof zijn.” Want live is waar het bij PINPONGCLUB om draait. Zoveel is duidelijk. Met de EP als visitekaartje en als eerste set. De spannende eerste set van PINGPONGCLUB.

Deel: