Hiphop-legendes Cypress Hill kondigen vandaag de releasedatum aan voor hun 10e studioalbum, ‘Back In Black’, het vervolg op hun veelgeprezen album ‘Elephants On Acid’ uit 2018. Drie decennia geleden ontketenden B-Real, Sen Dog en DJ Muggs een reis die de populaire cultuur stoned, verbijsterd en duizelingwekkend achterliet in afwachting van meer. Cypress Hill, vernoemd naar een lokale straat in Los Angeles, kwam in 1991 op het toneel met de release van hun titelloze debuutalbum. De singles ‘How I Could Just Kill a Man’ en ‘The Phuncky Feel One’ werden undergroundhits en de publieke pro-marihuanahouding van de groep leverde hen veel fans op in de alternatieve rockgemeenschap. Cypress Hill volgde hun debuut met ‘Black Sunday’ in de zomer van 1993, dat in vele landen op de hoogste plek in de albumlijsten kwam en driemaal platina werd in de VS. Als resultaat werd Cypress Hill de eerste rapgroep met twee albums in de top 10 van tegelijkertijd de Billboard 200-hitlijsten.

Cypress Hill bracht vervolgens nog zes platen uit en heeft wereldwijd meer dan 18 miljoen exemplaren verkocht, waarmee ze de eerste Latino-Amerikaanse hiphopgroep werd die platina en multi-platina succes behaalde. De band is ook vereeuwigd door een ster op de Hollywood Walk of Fame en werd nagetekend voor een aflevering van The Simpsons. Bovendien is Cypress Hill gesampled door de groten der aarde, van JAY-Z en The Black Eyed Peas tot A$AP Rocky en Vic Mensa met Chance the Rapper.

Nu, ruim 30 jaar na hun debuut, zal ‘Back In Black’ – geproduceerd door Detroit’s Black Milk – op 18 maart worden uitgebracht. Op deze nieuwe plaat wist Cypress Hill dat ze met ‘Back in Black’ meer te bieden hadden. “This album is a return to our roots”, zegt Sen Dog. “We were proud hip-hoppers back in the day and we’ve gone through it all. We’re proud to be part of the hip-hop industry. Doing a straight hip-hop joint was the way to go.”

De albumaankondiging markeert ook de release van een ander gloednieuw nummer van de groep, getiteld ‘Bye Bye’. Op het donkere, percussieve nummer gooit Cypress Hill nog een curveball door de opkomende, in Michigan geboren rapper Dizzy Wright aan de mix toe te voegen, die een opvallend couplet levert over de kosten van geweld. Op ‘Bye Bye’ zei B-Real: “I think with this song, it’s a statement where – in a roundabout way – we speak to the politics of today. That we’re being lulled into this dreamworld. To try to blind us from the separation that the politicians and government create. Trying to put us to sleep and while we’re in this sleep state of unawareness they do whatever they want.”

Na de release van eerdere tracks ‘Champion Sound’ en ‘Open Ya Mind’ in 2021, was de eerste een aanbevolen nummer op de soundtrack van de Major League Baseball, videogame, R.B.I. Baseball ’21, ‘Bye Bye’ blijft de uitgesproken krachtige dual-vocale dynamiek van de voor een Grammy genomineerde groep naar nieuwe hoogten tillen, waarbij Dizzy Wright een ander element aan het geluid toevoegt. Met ‘Back In Black’ gaan ze een ongelooflijk vierde decennium van releases in, waarbij ze de schijnwerpers laten schijnen op de reden dat ze consequent worden geprezen als een van de grootste hiphop-acts aller tijden.

Deel: