Na zijn zeer goed ontvangen album ‘The Monochrome Veil’ komt de Noord Limburgse singer songwriter Eten Huijs nu met de EP ‘Dreams in Multicolour’. Net als alle anderen muzikanten zag Huijs zijn plannen om zijn vorige album middels live optreden te promoten in de Corona afgrond verdwijnen. Nu is Etan niet de man ernaar om met de pakken neer te zitten en hij raapte zichzelf andermaal bij elkaar.

In de zeeën van tijd die na de release van zijn succesvolle album overbleven begon Etan te schrijven aan een aantal nieuwe tracks, die duidelijk een aanvulling zijn op het idioom van ‘The Monochrome Veil’. De EP kent 6 nieuwe titels en borduurt nadrukkelijk voort op de sound en het narratief van het eerdere album . Bij sommige is het verband heel duidelijk, zo is ‘Bobby’ als verhaal het vervolg op de murder ballade ‘Josephine’ op het eerdere album en is ‘Sea of life’ een akoestische her-berwerking van ‘ Wild are the Waves’. Duidelijk is dus dat de luisteraar geen verrassing hoeft te verwachten. De EP is een duidelijk vervolg op zijn voorganger van vorig jaar.

De EP Klinkt ook qua sound vrijwel identiek aan ‘The Monochrome Veil’ , al moet me van het hart dat deze EP wel erg hard lijkt gemasterd. Die zal op de streamingservices echt wel een paar dB teruggeschroefd moeten worden. Een echt probleem is het niet, maar als je hem direct afluistert is het bij tijd en wijle wel wat too much naar mijn smaak. Details verdrinken dan in het geweld.

Openingsnummer ‘Octarine’ is een mooi kort intro, een prelude zeg maar tot de rest van de EP.
De sfeer wordt meteen weer terug gepakt. ‘The Lake’ is een echt cowboyliedje, inclusief een voortstappend paard in de ritmesectie. We kunnen Eten Huijs inmiddels om een boodschap sturen als het gaat om countryliedjes te schrijven met een kop en een staart. Ook hier wordt in het arrangement de prachtige stem van Jordi van Gemert in de backing ingezet, die mooie kleurt met de toch wat vlakke zangstem van Etan Huijs.

Single ‘Marigold Sun’ is een mooi lied, met een wat druk arrangement met wel heel veel strijkers, die vrij woest en staccato tekeer gaan. Naar mijn bescheiden mening maakt Huijs hier qua arrangent een keuze die hem verder van huis brengt dan de bedoeling is. Een Duitser zou zeggen “In der beschrankung zeigt zich den meister” en ik vraag met dan ook af of dit nummer niet veel beter af zou zijn geweest in een kleiner, persoonlijker arrangement. Het is niet omdat je nu eenmaal die violen allemaal hebt dat je ze ook steeds moet gebruiken.

‘Bobby’, het vervolg op murderballad ‘Josephine’ wordt naar een hogere niveau gebracht door de bijdrage van Jordi van Gemert . Het nummer is een duet, en daar waar Jordi zingt, trekt de lucht open. Mooi hoor. Een mooi nummer ook weer, waar misschien meer uitgehaald had kunnen worden. Ik begrijp de keuze niet waarom Etan hier de ritmetrack pas na dik 4 minuten erbij laat komen. Het einde is dan weer erg verrassend. Een mooi nummer met een aparte opbouw en prachtige zang van Jordi van Gemert. Het beste nummer op deze EP.

“Red Blue Yellow’, is een soort van coming age song waarin Etan, zijn eigen ontwikkeling als songschrijver beschrijft. Leuke tekst. Goed nummer, maar ik voel hier toch ook de noodzaak me af te vragen of het vocaal niet net allemaal wat kleiner, ingetogener had gekund. Etan zingt gelijk, zonder al te veel dynamische verschillen, en daar zit absoluut nog winst in te behalen. ‘Sea of life’ is meer een busker-like liedje dat vooral juist door het arrangement de middelmatigheid ontstijgt.

Samenvattend is ‘Dreams in Multicolour’ een typisch Etan Huijs product, de man maakt steeds meer instant herkenbare songs. Ontegenzeggelijk slaagt hij erin om zijn handtekening steeds duidelijker onder zijn werk te zetten. De man kan ook mooie songs schrijven met een kop en een staart. Op deze EP gaat hij vaak iets te woest te werk bij inzetten van de strijkers in de arrangementen, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. Een waardige aanvulling op ‘The Monochrome Veil’, dat zeker, maar deze EP haalt overall het niveau zijn voorganger wat mij betreft niet. (7/10) (Eigen productie)

Deel: