De Canadese zanger The Weeknd heeft zijn vijfde album uitgebracht. Nog geen vier dagen na de aankondiging verscheen ‘Dawn FM’, de opvolger van zijn succesvolle album ‘After Hours’ uit 2020. Opnieuw een synthpop album, maar deze keer iets toegankelijker en commerciëler dan zijn voorganger. Opnieuw is het hem gelukt een enorm sterk album af te leveren!

Dat The Weeknd, artiestennaam van Abel Tesfaye, uit pure muzikale creativiteit bestaat, liet hij al vaker horen en zien. De videoclips van zijn ‘After Hours’ singles vertelden een volledig verhaal dat eindigde op het podium tijdens de Super Bowl Half-Time show. Ook nieuw album ‘Dawn FM’ is een conceptalbum en wijdt zich geheel aan het hiernamaals. En dit concept begon al bij de bekendmaking van de albumhoes. Het is opnieuw een portret van The Weeknd. Maar het is natuurlijk niet zomaar een portret. Met grijs haar en flink wat rimpels is de zanger oud gemaakt. Een oude man die een lang leven achter zich heeft om op terug te blikken in het hiernamaals. En dat is precies wat hij doet op ‘Dawn FM’.

De naam zegt het al, ‘Dawn FM’ is een radiostation. En niet zomaar een radiostation. Het is het station dat wordt afgespeeld wanneer je in het hiernamaals terechtkomt. En de DJ? Dat is Jim Carrey. De acteur is goed bevriend met The Weeknd en verleent met veel plezier zijn sprekende stem aan dit album op meerdere nummers. Zo opent en sluit Carrey het album, maar komt hij ook tussendoor voorbij. Als een DJ die de gedraaide nummers af- en aankondigt. Typisch The Weeknd om een album te maken met nummers die op zichzelf kunnen staan, maar die gezamenlijk binnen een goed uitgevoerd concept opereren. En die connectie, dat is Carrey op het radiostation.

Al vroeg in 2021 kwam de eerste single uit. ‘Take My Breath’ is wereldwijd al een enorme hit geweest. Toch weet hij dit nummer met een nieuwe, uitgebreide versie weer in nieuw licht te brengen. De nieuwe versie duurt meer dan vijf minuten. Dat is in de hedendaagse popmuziek ongekend lang. De langere bridge die is toegevoegd met de bijbehorende stereo voelt alsof je je daadwerkelijk in zijn studio bevindt. Een leuke keuze die dit album extra kracht bijzet.

Met ‘Blinding Lights’ heeft Tesfaye zin grootste hit tot nu toe behaald. Maar op ‘Dawn FM’ staan een aantal potentiële opvolgers van deze succesvolle single. En om dit te bereiken heeft de zanger ook zwaar geschut ingeschakeld. Na ‘Moth To A Flame’ die hij samen met Swedish House Mafia heeft uitgebracht, zijn de Zweden ook als producers te werk gegaan op dit album. Hiernaast zijn ook hitproducers Max Martin en Shellback van de partij. Hierdoor doen onder andere sterke synthpop dansplaten ‘How Do I Make You Love Me’ ‘Don’t Break My Heart’ en ‘Sacrifice’ een gooi naar opnieuw zo’n wereldwijde hit.

Dat het muzikale brein van The Weeknd is beïnvloed door grootheden als Michael Jackson en Prince, is in al zijn werk te horen. Ook op ‘Dawn FM’ zijn deze twee aanwezig. Zo had ‘Sacrifice’ net zo goed een Michael Jackson-productie kunnen zijn en refereert de zanger in zijn teksten naar Prince’s grote hits ‘When Doves Cry’ en ‘Purple Rain’. Leuke details die laten horen dat Tesfaye zijn talenten niet zomaar ergens vandaan heeft gehaald, maar een voorbeeld nam aan de grootste namen in de popmuziek.

Waar op ‘After Hours’ de zanger alleen te werk is gegaan, heeft hij daar nu verandering in gebracht. Niet alleen Jim Carrey is in ‘spoken word’ te horen, ook jazzmuzikant Quincy Jones doet zijn verhaal. Op ‘A Tale By Quincy’ is enkel Jones te horen die zijn levensverhaal vertelt. Het nummer is op zichzelf geen sterk The Weeknd-nummer, niet in de minste plaats omdat de zanger zelf niet te horen is. Binnen het concept van het album past het echter perfect. Een oudere man die zijn levensverhaal vertelt. Dat is ook precies waar The Weeknd op de overige 15 nummers over zingt. Terugblikken op het leven, verliefdheid, het vieren van hoogtepunten en de fouten die hij heeft gemaakt in relaties. Alles komt voorbij. En met een beetje hulp van rappers Tyler, The Creator en Lil Wayne weet hij heftige onderwerpen speels te houden op ‘Here We Go … Again’ en ‘I Heard You’re Married’.

De laatste jaren heeft The Weeknd zich dus volop bewezen. Hij is niet voor niets de beoogde nieuwe King of Pop. En met zijn ontwikkeling binnen de popmuziek laat de zanger ook op ‘Dawn FM’ horen dat die benoeming terecht zal zijn. Een psychedelisch conceptalbum vol synthpop, dat toch heel dicht bij de R&B artiest blijft die The Weeknd van oorsprong was. Hij levert met ‘Dawn FM’ muzikaal gezien misschien wel zijn beste album tot nu toe! (9/10) (XO & Republic Records)

Deel: