Snakedoctors is terug met hun derde album ‘Mellow Joy’. De vier vrienden begonnen de band in mei 2020 en hebben tot nu toe twee albums en tien singles uit in Polen, het VK en de VS op iTunes en indie-hitlijsten, inclusief nummer één-posities in het VK en in Polen (indie-radio en iTunes Rock Polen). De cd’s verkopen goed in thuisland Polen en hun nummers krijgen wereldwijde airplay en goede recensies. Nu is dus hun derde album uit, ‘Melloy Joy’, waarop de mannen een iets andere richting op lijken te gaan dan op voorgangers ‘Obligation’ en ‘Joy Free Bowl’, New Wave.

Het album vangt aan met ‘Close That Door’, de tweede single na ‘Tinder Girl’. Naast grunge en rock noemen bandleden new wave als een van hun inspiratiebronnen en dat is op dit nummer goed te horen. Vergelijkingen met Depeche Mode en The Cure zijn niet vreemd. Je hoort het in veel van hun nummers, maar dit is een van hun favoriete nummers op het album, en vertelt het verhaal over hoe je soms gewoon met dingen moet stoppen en dingen moet afsluiten op het moment dat het duidelijk is dat het niet gaat werken. Een sterke opener die de New Wave duidelijk laat horen, om daarna meteen over te gaan naar die eerste single, ‘Tinder Girl’. Wat mij betreft het beste nummer op het album. Het is gemaakt tijdens dezelfde sessie als ‘Sweeter’, de single van het tweede album van de band ‘Joy Free Bowl’. Het heeft een lekkere beat en blijft lekker hangen. Snakedoctors slaat hiermee de spreekwoordelijke plank gewoonweg raak.

‘Mellow Joy’ heeft meer van dat soort lekkere nummers en net als bij eerdere albums werd de mix voor het nieuwe album gedaan in de Abbey Road Studios in Londen en The Lip Studio in LA. De mastering werd gedaan in de Metropolis Studios in Londen en door Corey Coffman (Gleemer) in zijn studio in de VS. ‘Mellow Joy’ is een stap naar meer pure en simpele rock and roll, maar heeft meer dan voorheen juist ook wat meer new wave-achtige invloeden, zoals ze eerder al op ‘Joy Free Bowl’ de kant op gingen met ‘Cecil Has Changed’.

Ditmaal hebben de Snakedoctors het niet helemaal alleen gedaan. ‘Girl With Sponges’, dat een duet is met Catlea, een jonge en getalenteerde artiest uit de VS, is een nummer dat we toch even moeten benoemen. Het is een nummer in de stijl van de donkere kant van Nirvana en blijft lang hangen. De stem van Catlea mixt waarlijk wel bij de mannen en maakt de track nog donkerder en groezeliger. Erg sterk en waar we ‘Tinder Girl’ al bestempelde tot beste nummer, komt ‘Girl With Songes’ er aardig dicht bij in de buurt. Een goede combinatie van de mannen en hopelijk horen we meer in deze samenstelling.

Toch valt niet alle gunge op zn plek. ‘Bubba Does’ is ook niet slecht, verre van zelfs, maar valt iets uit de toon valt bij de rest van het album. Maar goed, al met al is ‘Mellow Joy’ gewoon een lekker album dat grunge, rock en New Wave goed dooreen blendt. Of het een album is dat zal blijven hangen zal moeten blijken. Maar uiteindelijk is het wel een plaat om opnieuw op te zetten. Snakedoctors levert met ‘Mellow Joy’ in ieder geval hun beste album tot nu toe af. (8/10) (Case Studio PL-G16)

 

Deel: