Een jarenlange sonische expeditie langs verschillende culturen en geluiden, heeft geleid tot het album ‘A Day At’ van Parallells, dat 11 november verschijnt op het Klassified label. Achter Parallells gaan de half Franse, half Nederlandse broers Julien en Thomas de Bie schuil. Het tweetal vangt in hun werk de geluiden van alledag en transformeert deze tot een bruisend muzikaal geheel.

Parallells maakt al enkele jaren furore als live, hybride of DJ-act die gecentreerd is rondom een groovy, dynamische en krachtige geluidsbeleving. Hun album ‘A Day At’ bevat een elftal tracks, die elk specifiek rond een bepaalde plek zijn gethematiseerd. Het album vloeit voort uit de gelijknamige – inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken – online videoreeks waarin Parallells onverwachte geluiden het middelpunt van hun muziekproducties maakt. Zo krijgt de jazzy groove van single ‘The Kitchen’ een sinistere onderlaag door het ritmisch slijpende geluid van keukenmessen en wordt de beat van een track als ‘The Carpentry’ met hamers, spijkers en zaaggeluid gelardeerd, zonder dat het gebruik van de meer dan 200 geluiden en melodieën op het album ook maar ergens een gimmick wordt.

Het ‘A Day At’ project vindt zijn oorsprong in de leerfabriek van een oom van de broers, waar zij in 2017 aan het werk gingen. “De verscheidenheid aan melodische geluiden tijdens het productieproces, van klein gereedschap tot grote machines, vormden de soundtrack van het werk daar en werden de inspiratie voor ‘The Factory’, ons allereerste nummer”, aldus Julien, die met zijn broer Thomas tevens het Klassified label bestiert waarop ‘A Day At’ verschijnt. Thomas voegt toe dat genoemd eerste nummer hen op het pad zette van wat een jarenlange sonische expeditie zou gaan worden. “Een timmerwerkplaats, een supermarkt, een luchthaven of een keuken veranderden op deze manier in een creatieve speeltuin, geluiden als het zagen van hout, het snijden van wortels of het klikken van een skischoen voedden onze creativiteit.” De tracks op het album werden gecompleteerd door bijdragen van conservatoriummuzikanten Nicolo Ricci op tenorsaxofoon, Alessandro Mazzieri op bas en Simone Cesarini op gitaar.

Parallells waren de afgelopen jaren te zien op onder meer Burning Man (op de grote Robot Heart en Mayan Warrior podia), DGTL, Day Zero, Fusion, SXM, Caprices, Les Plages Electroniques, Afrikaburn, Wonderfruit en meer. De morgen officieel verschijnende single ‘The Kitchen’ is tekenend voor hun unieke manier van werken.

Deel: