De Belgische zanger/gitarist Guy Verlinde nam maar liefst 13 blues & roots albums op in 12 jaar. Zijn nieuwe album heet ‘Standing In The Light Of A Brand New Day’. Door de gecancelde concerten en dus het wegvallen van inkomsten startte Guy voor het eerst een crowdfunding campagne. Dat liep veel beter dan hij had verwacht, hierdoor kon hij gastmuzikanten uitnodigen. Zo hielp hij andere muzikanten, want ook zij hadden door de corona lockdown een tijd lang niet of nauwelijks een inkomen. Guy wilde een positief album maken. Want als je staat in het licht van een gloednieuwe dag, krijg je steeds weer een nieuwe kans om een verschil te maken.

‘Breaking Dawn’ heeft een mooie, zachte start. De combinatie van het prachtige gitaarspel en de lage, langzame tonen kruipen meteen onder mijn huid. Deze hele korte, rustige openingstrack symboliseert het aanbreken van de dag. Hier had ik graag veel langer van willen genieten, want deze muziek past bij de sfeer van op je gemak wakker worden. Het ritme en de banjo in ‘Up on the Mountain’ geven een comfortabele flow. Ze symboliseren een stromende rivier. De gestapelde zang nodigt uit om mee te zingen. Het harmonica spel in het instrumentale stuk past perfect bij het geheel. Door het aantal herhalingen kabbelt dit nummer kabbelt rustig voort totdat het eindigt in een fade out.

Na twee klein gespeelde (en misschien wat zoete) nummers is het blues brass nummer ‘I’m Your Man’, duidelijk anders. Daar sluit ‘If I Were Your God’ mooi bij aan. Ondanks het onderwerp is de sfeer van dit nummer vrij luchtig. Het volume van de blazerssectie sluit prima aan bij het geheel. Dan wordt er weer terug geschakeld naar ingetogen zang en muziek. Het melancholische duet ‘No More’ gaat over de beslissing om vanaf nu niet meer te lijden na een liefdes breuk. Het is mooi fragiel gezongen. Maar naar het eind toe mis ik wat overtuiging. Als de zang een beetje in kracht was toegenomen was het geloofwaardig geweest. Want dan was het voor de luisteraar duidelijk dat de “zwarte bladzijde” definitief werd omgeslagen.

‘Both Sides of the Blues’ is ritmisch en heeft vleugje Afrikaanse invloeden. Dit zorgt voor een zonnig en zomers gevoel, zelfs op een grijze regendag. In dit feel good nummer zijn leuke zijn leuke details verwerkt. Als vanzelf beweeg ik mee met het heerlijke ritme van ‘Surrender to the Groove’. De tekst gaat over de positieve vibe die dans en muziek geven. En die vibe voel je, live gespeeld zal dit zeker een geweldige sfeer maken zijn. Het vioolspel zorgt voor extra vrolijkheid.

‘The Way You Are’ is recht uit het hart gezongen. Het strijkers arrangement komt hier mooi tot zijn recht. Het pianospel in Karma’s Gonna Kick Your Ass’ is heerlijk . De kritiek op mensen die online het leven van een ander zuur maken wordt op een vrolijke manier gebracht. In dit duet is er geen verachting te horen in de manier van zingen. Dit past bij het geheel, maar intentie van de tekst komt misschien minder goed binnen. Tijdens een instrumentaal stuk is er weer heerlijk pianospel, het ritme heeft een aangename flow. Het laatste nummer, ‘In July’ is een korte, laid back track met mooi harmonica spel.

De verdeling van de nummers over de cd is goed. Hele ingetogen nummers worden prima afgewisseld met muziek waarin het tempo iets hoger ligt. De temp en/of volume wisselingen in de nummers zelf verlopen heel subtiel. Af en toe had er iets meer nadruk op een enkele zin of een enkel woord mogen zitten. Dan waren de verschillende emoties beter tot zijn recht gekomen. ‘Standing In The Light Of A Brand New Day’ is aangenaam rustig. Deze luisterliedjes het beste toch zijn recht als je er in alle rust naar luistert. (7/10) (Eigen Productie)

Deel: