Op 24 september brengt ECHT! hun langverwachte debuutalbum ‘INWANE’ uit via het groove-geobsedeerde, Gentse label Sdban Ultra. ‘INWANE’ werd in de zomer van 2020 opgenomen in de Jette Studio in Brussel.

ECHT! is een instrumentaal, futuristisch viertal dat zich laat inspireren door conceptuele elektronische muziek en muziekproducties. De naam is een directe verwijzing naar het feit dat hun geluidsoverdracht ‘echt’ is, uitgevoerd met conventionele muziekinstrumenten in tegenstelling tot computermuziek die de productie zou kunnen suggereren. Geïnspireerd door artiesten als Jonwayne, DJ Rashad, Deantoni Parks, J Dilla, Dorian Concept en Aphex Twin, combineert ECHT! electro, hip-hop, trap, funk en futuristische jazz, wat resulteert in een aparte en unieke sound.

“Voor ons eerste album wilden we diepere beats. We luisteren veel naar trap, gruizige hip-hop & bass muziek en we proberen dat soort beats na te bootsen op onze instrumenten. De duistere stemming van die muziekgenres paste bij voor ons gevoel heel goed bij deze rare tijd. Maar we wilden ook contrast geven met een aantal lichtere stukken, waar het menselijke gevoel meer aanwezig is. Deze dualiteit zet zich voort in het mix proces, door sommige geluiden te weg te duwen of te vernietigen, elektronische texturen en effecten toe te voegen, maar ook sommige geluiden echt akoestisch en organisch te houden. Het resultaat is voor ons een volwassen album: het gevoel van elektronische muziek nastreven op instrumenten, maar dat je ook hoort dat het door mensen wordt gespeeld.”

Van de abstracte patronen van het nummer Permanent en de melodieuze atmosfeer van Dunes tot de futuristische funk van Charlier, ECHT! probeert de off-beats van de producer, de deining van de compressor, de herhalende samples of de overgangen van de DJ te simuleren. Elders op de plaat duwen de trap-heavy sounds van 500gr. en de in sub gedrenkte bass klanken van Champi de dingen vooruit, voordat het gewichtige gerommel van Drache de onmenselijke erfenis van elektronische muziek integreren en ‘re-humaniseren’.

500gr. is een lage, zware trap track met de bijzondere notie dat het gespeeld wordt door echte muzikanten op echte instrumenten. Op deze typische trap beat, nemen de harmonie en melodie je verder mee naar een vreemde, hypnotiserende sfeer. “We hebben de kopersectie opgenomen in een kerk, zodat we deze echte warme impact krijgen plus een natuurlijke galm.” – voegt ECHT! toe.

Het Brusselse kwartet, dat in 2019 hun debuut EP ‘DOUF’ uitbracht, heeft niet stilgezeten en bracht onlangs drie live studiosessies uit, getiteld ‘de BREWmixes’. Onlangs speelde ECHT! nog op North Sea Jazz festival in Rotterdam.

Deel: