De Poolse bandleden van de Snakedoctors zijn vier vrienden die veel tijd hebben om muziek te maken, en zoals het hoort doen ze dat dan ook. Het resultaat is een donkere groezelige rockband, die men 30 jaar geleden nogal eens aantrof op feesten in de verschillende kraakpanden. Alle nummers werden gemixt in de Abbey Road Studios en The Lip Studio in LA, terwijl de mastering werd gedaan in de Metropolis Studios in Londen.

Nu komt de band met het geweldige ‘Joy Free Bowl’ dat begint met de al eerder uitgebrachte single ‘A Song’. Het beste nummer van het album is echter ‘One Way Creature’. Het valt op door de sterke productie, die we overal horen op het album. Veel van die nummers zijn opgenomen tijdens dezelfde sessies als de nummers van het eerste album ‘Obligation‘. Waarschijnlijk zijn de tracks er uitgeselecteerd, want ‘Joy Free Bowl’ klinkt een stuk smeriger dan het debuut. Waar de mannen tekstueel eerder richting Primus of Zappa trokken, klinken de nummers nu meer in de stijl van Joy Division en dergelijke bands. Even wennen, maar wederom vol kwaliteit.

Er zijn verschillende songstijlen op ‘Joy Free Bowl’, van post-punk op de nieuwe single ‘Pierogi’ en ‘Dziwny Kraj’, tot het new wave-achtig ‘Cecil Has Changed’ of zwaardere ‘Fallin’ Down’.  Om even op ‘Dziwny Kraj’ terug te komen. Dat is even apart vergeleken met de rest. In plaats van in het Engels, is het nummer in het Pools. Het maakt het album net een beetje anders. Het is feitelijk gezien min of meer te benoemen als een voortborduursel op ‘Jeff Johnson Spoke’ van het vorige album en ja, ook op ‘Obligation’ stond een nummer in het Pools, ‘Bal Maskow’. Vooruit, noem het een eerbetoon aan de Poolse afkomst, maar voor niet Polen is dat wel even een stapje zwaarder.

‘Joy Free Bowl’ is zo sterk dat een minder nummer niet echt opvalt, waardoor we kunnen zeggen dat Snakedoctors wederom een mooi resultaat neergezet heeft. Snakedoctors laat horen duidelijk in het hier en nu te zitten. Met nummers als ‘Pierogy’, ‘One Way Creature’ en ‘A Song’ laat de band opnieuw iets moois horen. En dat terwijl de mannen er in slaagden om in de tussentijd ook al nummers op te nemen en te produceren voor hun 3e en 4e album. Een mooi resultaat. (7/10) (Eigen productie)

Deel: