Bazart is in Nederland voor de promotie van hun nieuwe album ‘Onderweg’. Het drietal Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Symons is in België al wereldberoemd. En ook Nederland loopt meer dan warm voor de Nederlandstalig songs. “We hebben een goed gevoel. Niet alleen bij het nieuwe album, maar zeker ook bij de optredens en festivals die deze zomer weer komen.” Een zomer voor het ultieme Bazartgevoel.

De titel ‘Onderweg’ zou kunnen wijzen op een nieuwe richting, maar bij beluistering vallen geen grote veranderingen op. En dat is ook bewust zo gedaan. “Maar we zijn wel heel anders te werk gegaan. Op ‘Echo’ (2016) en ‘2’ (2018) zat een veel grotere tijdsdruk. Met dit derde album wilden we de tijd nemen. In twee jaar tijd rustig aan nummers werken; en dit keer zonder externe producers of songwriters. Daarmee konden we elke song schrijven en uitwerken op de manier die wij wilden. Het is echt een song gedreven plaat geworden.” Men vult elkaar in het interview net zo makkelijk aan als op het podium. “En als een song in onze ogen niet goed genoeg was, dan zijn we daar verder aan gaan sleutelen. We hebben het dus niet proberen op te lossen in de productie.” Een krachtig statement is dan ook dat. “Met dit album alles op zijn plaats lijkt te vallen. We voelen nu ook heel goed aan wanneer een song echt een goede Bazart song is.” “Ja, en hebben een album gemaakt dat we echt wilden maken.” Misschien is dat door corona nog wel versterkt. “We konden ons in ieder geval helemaal focussen.”

Sinds de debuut EP ‘Bazart’ en de single ‘Goud’, beide uit 2015, groeien de bomen van Bazart tot hoog in de hemel. MIA’s, grote festivals als Rock Werchter en Pinkpop, hit noteringen. The sky lijkt the limit. “Op zo’n populariteit kun je je niet voorbereiden. Het is een verhaal waar je in geslingerd wordt. En je kunt alleen maar dankbaar zijn, dat het zo goed en zo snel is gegaan. Dat er een markt en publiek voor is.”

De status van Bazart heeft de druk natuurlijk wel opgevoerd. Druk om opnieuw commercieel succes te gaan behalen. “Ja, die druk is er altijd wel geweest. We worden ook met argusogen bekeken. Maar dat heeft ook geleid tot elke stap die we in onze carrière hebben genomen. En we zijn blij met die evolutie.” Intern wordt de spanning veel minder gevoeld. “We leggen ons zelf wel een bepaalde druk op voor de kwaliteit, maar we voelen minder druk van buitenaf, als bij de tweede.”

Snel succes leidt tot scheve ogen. De pers heeft altijd een mening. “We zijn te commercieel geworden? Dat is hun perceptie. Als je onze platen beluistert, dan hoor je dat we nooit commerciële toegevingen hebben gedaan.” Er wordt driftig aangevuld: “En dat zullen we ook niet gaan doen. We maken popmuziek, maar dat hoeft niet persé commercieel te zijn. En ja, als succes zo snel komt, dan krijg je wel eens de wind van voren.”

De markt is er in ieder geval. Stond Bazart een paar jaar geleden nog in het clubcircuit in een voorprogramma, nu verkopen ze met gemak het sportpaleis Antwerpen uit. En dat dankzij, of ondanks, het repertoire dat bewust Nederlandstalig is. “In de begintijd was er niet echt een alternatief in dat Nederlandstalige popgenre. Wij hoopten dat in te kunnen vullen en dat er een markt voor zou zijn. Maar we hadden niet verwacht dat het zulke proporties zou aannemen.”

Onlangs namen de heren een nummer op met een andere grootheid in het genre, Eefje de Visser. Een logische combinatie, waarvoor Bazart zelf deels de weg heeft geplaveid. “Voorloper is een groot woord, maar ik denk wel dat wij mede aan de wieg hebben gestaan van de beweging die je nu voelt in het Nederlandstalig genre. We kunnen er alleen maar blij mee zijn, als er bands zijn die door ons geïnspireerd raken. Dan is dat een hele eer.”

Een omschrijving van Bazart anno 2021? “Een Indieact die popmuziek brengt voor een groot publiek. Met teksten waarin iedereen zelf in kan terugvinden, waarin iedereen zijn eigen verhaal kan maken.” En het Bazart gevoel, dat wel eens wordt genoemd? “Gewoon meezingen met vele mensen om je heen. Even je zorgen vergeten.”

Het nieuwe album ‘Onderweg’ is uitgebracht op 4 juni. Vooraf waren al drie singles gedropt: ‘Alles of niets’, ‘Denk maar niet aan morgen’ en ‘Anders’. “Ze geven wel een goed beeld, maar ik vind dat ons album nog veel rijker gekleurd is dan alleen deze nummers.” Een album dat volgens henzelf weer een stapje verder is. “We klinken nog beter ingespeeld en hebben onze drie stemmen meer uitgespeeld.” Over de vraag welke twee nummers ‘Onderweg’ het best typeren, zijn de heren het snel eens: “‘Denk maar niet aan morgen’ en ‘Telkens als je gaat’. Deze nummers hadden niet op onze vorige plaat kunnen staan. ‘Denk maar niet aan morgen’ is de opener van de plaat geworden, omdat het één van onze eerste nummers was en we meteen aanvoelden dat dit het gevoel was dat we op de plaat wilden hebben. En van ‘Telkens als je gaat’ zijn we gewoon alle drie erg fan. Een goed nummer waar song en arrangement heel mooi samenvallen.”

Mathieu, Simon en Oliver zijn zichtbaar tevreden. Maar ze hebben ook nog wensen. “Het zou geweldig zijn om ook die nieuwe nummers weer live te kunnen spelen. Met alle emotie, bij ons, maar hopelijk ook bij het publiek.” Pukkelpop en Lowlands bieden maar al te graag één van hun podia aan, deze zomer. Een zomer voor het ultieme Bazartgevoel.

Foto’s (c) Emmie boxstart

Deel: