We kregen de laatste cd van Paul Weller, ‘Fat Pop (Volume 1)’, zijn zestiende alweer. De zanger, bekend van The Jam en The Style Council houdt niet van stilzitten in de lockdown. Het schrijfproces van het album ging dan ook wat anders dan normaal: Weller nam alles eerst zelf op, om daarna alles door te sturen naar zijn bandleden. Uiteindelijk kwamen ze pas aan het einde bij elkaar in Weller’s Black Barn-studio in Surrey om het album op te nemen.

Al bij het eerste nummer worden we verrast met ‘Cosmic Fringes’. Een lekker nummertje dat smaakt naar meer. Het brengt hoge verwachtingen met zich mee en legt de lat hoog voor Weller. De stem van Weller is door de jaren heen wel wat geleefder geworden.

Het album is een sterk album. Dat mag gezegd worden. Het beste nummer is ‘Fat Pop’. Het nummer heeft een melodielijn die blijft hangen. En dat horen we graag. Is dat het enige goede nummer op ‘Fat Pop (Volume 1)’? Nee hoor, gelukkig niet. Fat Pop (Volume 1) heeft meer van dat soort lekkere nummers, gelukkig.

‘Shades of Blue’ is een nummer dat we toch even moeten benoemen. Het lijkt geschreven als dat alleen via het linker audiokanaal start, om snel over te gaan in een stijl die in de jaren ’70 niet zou misstaan. . Een apart nummer dat blijft hangen. Het zorgt ervoor dat het album net weer iets anders klinkt. Maar goed, dat heeft de Brit eigenlijk niet eens nodig.

Hebben we dan geen slechte nummers op het album? Niet slecht, maar ook niet het beste nummer is ‘In Better Time’. Het nummer is wat mat in vergelijking met de rest van het album. Maar maakt dat de plaat meteen slecht? Nee. ‘Fat Pop (Volume 1)’ is echter gewoon een lekker album. Paul Weller bewijst hiermee dus na ruim 40 jaar in het vak nog steeds een topalbum af te kunnen leveren.

Voor de echte fans is er een 3CD-versie, met bij het album een extra cd met een liveoptreden van de zanger, ‘Live from Mid-Sömmer Musik’ uit 2020. En als derde album een cdtje met wat extra nummers. Alles verpakt in een nette box, zoals het hoort.

Ja, Weller levert met ‘Fat Pop (Volume 1)’ een mooi album af. Zoals wel vaker bij de muzikant, zijn er enkele gastoptredens, waaronder Lisa Metcalfe (een jong talent uit Liverpool), Andy Fairweather Low en Paul’s eigen dochter Leah. Met topnummers als ‘Shades of Blue’, ‘Fat Pop’ en ‘True ‘ geeft de zanger ons iets moois mee. Paul Weller heeft in de lockdown duidelijk zijn best gedaan en heeft aan de titel ‘Fat Pop (Volume 1)’ express het label ‘Volume 1’ toegevoegd om de optie open te houden voor een tweede volume in de toekomst. Daar zijn we nu al naar benieuwd. (8/10) (Polydor)

Deel: