Op vrijdag 30 juli verschijnt ‘Welcome 2 America’, een nooit eerder uitgebracht album van Prince. Op de deluxe editie van het album staan 12 studiotracks en een video van het concert dat Prince in 2011 met The New Power Generation gaf tijdens zijn Welcome 2 America Tour in Los Angeles. In de aanloop naar het album is vandaag is de titeltrack Welcome 2 America  uitgekomen.

“The world is fraught with misin4mation. George Orwel’s vision of the future is here. We need 2 remain steadfast in faith in the trying times ahead.” – Prince, 2010

‘Welcome 2 America’ is “een krachtig, creatief statement dat verslag doet van Prince’s zorgen, hoop en visie op een maatschappij in ontwikkeling en zijn vooruitziende blik op een tijdperk van politieke verdeeldheid, misinformatie en een hernieuwde strijd om raciale gerechtigheid.”

De titeltrack ‘Welcome 2 America’ is een monoloog van Prince over de oppervlakkigheid van social media en reality-tv en monopolies in de muziekindustrie. In de track noemt Prince Amerika “the land of the free / home of the slave.”

In 2010 rondde Prince de opnames voor het album ‘Welcome 2 America’ af, maar bracht het album nooit uit: hij bewaarde het, naast talloze andere onuitgebrachte projecten, in zijn befaamde kluis op zijn Paisley Park landgoed. Wel ging hij op ‘Welcome 2 America’-Tour door Amerika, die hij afsloot met de historische 21 Nite Stand-concertserie in The Forum in Los Angeles.

Het ‘Welcome 2 America’-album dat in juli verschijnt, bevat het complete, nooit eerder uitgebrachte studio-album uit 2010. Het bevat samenwerkingen met bassist Tal Wilkenfeld, drummer Chris Coleman en engineer Jason Agel, evenals aanvullende bijdragen van New Power Generation-zangeressen Shelby J., Liv Warfield en Elisa Fiorillo en keyboard-speler Morris Hayes, die ook een aantal tracks voor ‘Welcome 2 America’ produceerde.

‘Welcome 2 America’ verschijnt digitaal, op cd, in diverse kleurenvarianten vinyl en in deluxe uitvoering. Deze bevat het album op zowel cd als black vinyl (inclusief download) en een nooit eerder uitgebrachte videoregistratie van Prince’s volledige concert in The Forum op 28 april 2011. Tijdens die show, die hij destijds aankondigde met de oproep “Bring friends, bring Ur children, and bring foot spray, because… it’s gonna B funky!”, speelde hij onder meer een cover van Bob Dylan’s ‘Make You Feel My Love’ en Roxy Music’s ‘More Than This’. Daarnaast bracht Prince tijdens het concert klassiekers als ’17 Days’, ‘Controversy’, ‘1999’ en ‘Purple Rain’ ten gehore.

Bij de in goudfolie verpakte deluxe versie van ‘Welcome 2 America’ komt bovendien een 32-pagina’s tellend boekwerk en diverse ‘Welcome 2 America’ Tour-memorabilia als een poster en replica’s van de setlist, ticket en backstage-pas. Het exclusieve pakket werd ontworpen door kunstenaar Mathieu Bitton en creative director Trevor Guy.

Via de officiële Prince Store kunnen fans bovendien vanaf nu een genummerde limited edition gouden 7” vinyl pre-orderen, met daarop naast de studioversie van de single ‘Welcome 2 America’, ook een nooit eerder uitgebrachte live versie van het nummer uit 2011. Prince zong deze versie destijds in een medley met ‘Dreamer’ uit 2009, waaruit blijkt hoe zijn nieuwe materiaal een verlengstuk was van zijn levenslange toewijding aan sociale gelijkheid.

Prince – Welcome 2 America

Studio Album (CD/LP/Digital)

 1.    Welcome 2 America
 2.    Running Game (Son of a Slave Master)
 3.    Born 2 Die
 4.    1000 Light Years From Here
 5.    Hot Summer
 6.    Stand Up and B Strong *
 7.    Check The Record
 8.    Same Page, Different Book
 9.    When She Comes
 10.    1010 (Rin Tin Tin)
 11.    Yes
 12.    One Day We Will All B Free

* Soul Asylum cover

Prince – Welcome 2 America (Live at The Forum, April 28, 2011) Concert Performance (Blu-Ray):

 1.    Joy In Repetition
 2.    Brown Skin (India.Arie cover)
 3.    17 Days
 4.    Shhh
 5.    Controversy
 6.    Theme From “Which Way Is Up” (Stargard cover)
 7.    What Have You Done For Me Lately (Janet Jackson cover)
 8.    Partyman
 9.    Make You Feel My Love (Bob Dylan cover)
 10.    Misty Blue (Eddy Arnold cover)
 11.    Let’s Go Crazy
 12.    Delirious
 13.    1999
 14.    Little Red Corvette
 15.    Purple Rain
 16.    The Bird (The Time cover – Prince composition)
 17.    Jungle Love (The Time cover – Prince composition)
 18.    A Love Bizarre (Sheila E. cover – Prince composition)
 19.    Kiss
 20.    Play That Funky Music (Wild Cherry cover)
 21.    Inglewood Swinging (cover of Kool & the Gang’s “Hollywood Swinging”)
 22.    Fantastic Voyage (Lakeside cover)
 23.    More Than This (Roxy Music cover)
Deel: