Bijna iedereen wordt steeds meer geraakt door de gevolgen van de Corona-crisis. Met alle gevolgen van dien. In de eerste plaats natuurlijk zij, die ziek worden en er zelfs aan overlijden, en hun nabestaanden. En de anderen die lijden onder het gebrek aan sociale contacten, baanverlies, hun inkomen kwijtraken, noem maar op. Zo ook de heren van Richville, Richard van Bergen en Jeroen J.J. Goossens. Net als alle andere artiesten balen zij van het feit dat zij niet kunnen optreden. En deze frustratie hebben zij kunnen omzetten naar inspiratie, wat nu vertaald is naar de negen nummers die hun nieuwe cd ‘Raw’ vormen.

Richville is enkele jaren geleden opgericht door twee oude rotten in het vaderlandse bluesvak, zanger en gitarist Richard van Bergen en drummer Jeroen J.J. Goossens, om hun liefde voor de rauwe Mississippi Blues, beter gezegd de Hill Country Blues, uit te kunnen leven. Een en ander resulteerde al in 2019 in de goed ontvangen debuut-cd ‘Richville’. Tijdens het weekend van 3 en 4 oktober 2020 doken de beide heren samen met producent Bird Stevens de studio in. Naast de productie levert is Stevens te horen op toetsen en percussie. De negen nummers op ‘Raw’ komen allemaal uit de pen van van Bergen.

Vanaf de opener ‘Gotta Let You Go’ zit het tempo, de meeslepende boogie, er meteen in. De titel van het album is precies de vlag die de lading dekt, namelijk ‘Raw’ van begin tot eind. Voor de stevige basis zorgt Goossens met zijn strakke boogie-achtige ritmewerk. Dit zorgt dat van Bergen, die naast een uitstekende gitarist ook een goed zanger is, de hele zaak af kan maken. Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn “Tell Me Your Name” met scheurende gitaar, het scherpe ‘All I Want’ en het aan Lightnin’ Hopkins opgedragen instrumentale nummer ‘Lightnin’’. Kortom, een absolute aanrader voor liefhebbers van goedgemaakte en pure, rauwe blues. Top. (8/10) (Tub Thumper Records)

Deel: