Amari Mar is een independent rapartiest uit Brooklyn, NY. De rapper is geen beginneling als het op zijn vakgebied aankomt. Hij heeft eerder al twee albums uitgebracht (‘Too Many Cooks Spoil The Broth Mixtape gehost door Kool G Rap’, ‘Da God Must B Krazy’ in 2012 en 2013. Nu, acht jaar na die laatste release, komt zijn nieuwe album ‘Grand Rising’. Geïnspireerd door grote namen uit de rapindustrie begon hij te schrijven toen hij ongeveer 16 jaar oud was en sindsdien is en blijft de rapper zichzelf verbeteren.

‘Grand Rising’ is een heerlijk rap-album geworden. Al bij het eerste nummer worden we verrast met titeltrack ‘Grand Rising’. Lekker nummer, strakke productie, bombastisch en het lijkt alsof de rapper een groot en sterk team van een grote platenmaatschappij achter zich heeft staan. Niets is minder waar, ‘Grand Rising’ is een eigen productie van de rapper, wat de prestatie alleen maar sterker maakt.

Voor de productie van de tracks an sich maakte Amari Mar telkens gebruik van de beste producer die hij zich bij de track kon indenken. Een assortiment producers waar gevestigde artiesten als Lady Gaga bij verbleken; de rapper nam de tijd (8 jaar dus) en perfectioniseerde iedere track tot hij tevreden was. En dat is te horen; Zou je na het luisteren zeggen dat Amari Mar zeggen dat de rapper persoonlijk is opgeleid door Nas, zou je het zo geloven.

‘Grand Rising’ is nu al een van de hoogtepunten op rap van 2021, en wellicht een van de beste rap-albums van een unsigned rapartiest. Met nummers als ‘U.B (Unapologetically Black)’, ‘Live Your Life’, single ‘Black Business’, het soul-volle ‘The Gift’ en ‘The Chosen One’, dat zo uit de pen van 2Pac zou kunnen komen, is het 17 tracks tellende album meer dan geslaagd. Amari Mar lukt het om op ‘Grand Rising’ meerdere stijlen en geluiden te laten horen, maar toch dicht bij zichzelf te blijven. Tekstueel sterk en goede beats verterkende, flowt de rapper zich met het grootste gemak tussen de groten der aarde in op hiphop gebied. Dat hem dat met zo’n gemak lukt, is wellicht het grootste compliment voor de artiest. Dat Amari Mar niet niet is getekend door grote hiphoplabels als Def Jam, E1 Music of Ruthless Records, is wellicht de grootste fout van de hiphopindustrie. (9/10) (Eigen productie)

Deel: