Het moet inmiddels zo’n jaar of vier geleden zijn toen ik van de Amerikaans/Nederlandse bluesman Michael de Jong de tip kreeg om eens te luisteren naar het duo Third House From The Left. Deze heren, Robbert Duijf en Guido Brassé, kwamen uit Heerlen en hadden zich gespecialiseerd in vooroorlogse blues en zij noemden Charley Patton, Lead Belly, Son House en Robert Johnson als hun grote invloeden. En dat bleek heel duidelijk op hun in eigen beheer opgenomen cd ‘Love To See You Cry’. Robbert Duijff bracht twee jaar geleden de solo-cd ‘Going Home’ uit, die hem onder meer naar de Blues Challenge in Memphis bracht.

Vorig jaar stapte Duijf de Husky Studio in Heerlen binnen met het plan een plaat op vinyl uit te brengen. Corona gooide wat roet in het eten, maar uiteindelijk is de plaat verschenen onder de titel ‘Dangerous Mood’. Hij wordt hierop begeleid door Angelo Brombini (lapsteel, toetsen, banjo, percussie), Gino Brombini (drums, bas), Michel Henquet (contrabas) en Maud Knubben (zang). De elf nummers zijn door Duijff zelf geschreven en gearrangeerd. De basis is nog steeds de vooroorlogse blues zoals gemaakt door Patton, Lead Belly, House en Robert Johnson. De toevoeging van de andere instrumenten geeft het geheel een wat verfijnder tintje.

Het zijn stuk voor stuk mooie nummers; goed geschreven en uitgevoerd. Een deel zeer persoonlijk, een deel als wereldbeschouwing. Ik noem hier bijvoorbeeld ‘O Death’, dat als boodschap heeft om nú te leven, ‘Like A Wolf’ geschreven na het overlijden van zijn hond en ‘Going Home’ als eerbetoon aan zijn held Charley Patton. Zeer indrukwekkend zijn ‘Heroin’ en ‘Ship Wreck’, die beiden gaan over het loskomen van verslavingen. Wederom een prachtig album van deze Limburgse troubadour. Heel indrukwekkend. (9/10) (eigen beheer)

Deel: