Als je het over Toto hebt en over legendary albums, dan zijn de fans en de kenners het er wel over eens dat Toto maar liefst drie Legendary Albums op haar naam heeft staan. Eerst het titelloze debuutalbum waarmee de band meteen haar naam vestigde. Daarna ‘Toto IV’ waarmee de band haar signature sound definitief bereikte, met tijdloze classics als ‘Rosanna’ en ‘Africa’. De drummers van de hele wereld lagen aan de voeten van Jeff Porcaro die op ‘ Rosanna’ de Porcaro half-time shuffle perfectioneerde. Tot op heden is die standaard studiemateriaal voor ambitieuze drumstudenten.

The Seventh One

In deze Legendary Albums kijken we echter nog eens terug op het derde meesterwerk van Toto, namelijk het album ‘The Seventh One’. Op dit album dat in 1988 werd uitgebracht tilt de band het op Toto IV ontwikkelde geluid naar een nog hoger niveau en weet de band de energie die zo typerend is voor de live optredens voor het eerst ook in de studio te vangen. Daarnaast is dit het laatste volledige album van Toto waar de in 1992 veel te vroeg overleden Jeff Porcaro te horen is. Uiteraard is hij te horen op de drie ‘nieuwe’ nummers die op ‘Past to Present’ staan, maar het eerstvolgende nieuwe album ‘Kingdom of Desire’ wordt postuum uitgebracht.

Het album kent groot commercieel succes, ondanks het feit dat het platenlabel bitter weinig aan de promotie doet. In de Verenigde Staten is het album geen succes, maar met name in Europa en Japan is ‘The Seventh One’ commercieel erg succesvol. In totaal zijn er inmiddels meer dan vier miljoen exemplaren van verkocht.

Sterren line-up

Het album wordt opgenomen met de bezetting die live enorm veel succes heeft. Nadat Fergie Fredriksen is afgevallen als zanger treedt op ‘The Seventh One’ voor het eerst Joseph Williams aan als zanger. Naast zanger is Joseph Wlliams een zeer begenadigd componist en arrangeur en zijn invloed op de nieuwe sound van de band is dan ook groot. Naast Williams speelt uiteraard Steve Lukather gitaar, horen we de broers Porcaro (Steve, Jeff en Mike) op toetsen, drums en bass en ook David Paich op toetsen.

Daarnaast zijn er, wellicht minder bekend, een aantal mooie gastoptredens te horen. Zo zingen Patti Austin en Linda Ronstadt mee op een aantal nummers en zingt niemand minder dan Jon Anderson van Yes mee op de hit ‘Stop Loving You’. Het album leverde met ‘Pamela’ , ‘Mushanga’ en ‘Stop Loving You’ een aantal hits af die ook publiekslievelingen bleken te worden.

Home of the Brave

‘The Seventh One’ is uiteindelijk een legendary album omdat het Toto met dit album is gelukt om commercieel te scoren en tegelijkertijd ook artistiek en muzikaal een statement neer te zetten. Naast de commerciële nummers wordt het album naar het einde toe steeds virtuozer en indrukwekkend. ‘Home of the Brave’, het meest bekend geworden ‘piece de resistance’ van de band, is een ode aan de Amerikaanse militairen en kent een zeer dynamische opbouw, virtuoos gespeelde breaks en een prachtig arrangement. Tot op de dag van vandaag tellen coverbands pas mee als ze dit nummer kunnen spelen. Onder muzikanten een legendarische track.

Tot op de dag van vandaag zijn de hits van ‘The Seventh One’ de publieksfavorieten bij live-shows. ‘The Seventh One’ van Toto, een legendarisch album dat er als een van de weinigen in de geschiedenis in slaagde om zowel commercieel als artistiek te overtuigen.

Deel: