De Amerikaanse groep Dustbowl Revival heeft zijn vijfde album uitgebracht. Op deze plaat hebben ze besloten een iets andere kant op te haan met hun muziek. In plaats van Dixieland jazz en folk experimenteren ze nu met soul, funk en roots rock op ‘It Is You, It Is Me’.

Dustbowl Revival bestaat inmiddels al weer 12 jaar. In die tijd hebben nu dus een vijftal platen uitgebracht. Buiten de VS zijn die vrijwel onopgemerkt gebleven. Een mini hitje hebben ze wel gehad met ‘Over You’ wat op hun vorige plaat ‘Dustbowl Revival’ terug te vinden is. De band bestaat uit een zestal muzikanten. Opgericht door zanger Zach Lupetin. Volgens hem is de band een soort van onnatuurlijke familie geworden bij het maken van deze plaat. ‘’Een beetje eng wel, maar ontzettend leuk.’’

De groep heeft zelf aangegeven niet steeds hetzelfde soort muziek te willen maken. Ze willen zichzelf blijven vernieuwen. Ook wilde ze een groter publiek bereiken. Naar eigen zeggen hebben ze nooit echt gepast in de folk en akoestische wereld. Tijd voor iets anders dus.

De samenzang is zoals op voorgaande platen weer van een ontzettend hoog kaliber. De nummers zijn over het algemeen genomen ook iets sneller dan voorheen en klinken vrolijker.

Het album behandelt ongemakkelijke onderwerpen, vaak waar het politieke persoonlijk aanvoelt, vooral in het uitdagende ‘Get Rid of You’. Dit werd geïnspireerd door de student-activisten die voortkwamen uit de tragische schietpartij op Parkland High School in Florida. ‘Enemy’ gaat dan weer over de pijnlijke generatiesplitsing tussen een dochter en haar ouders die vreemden voor haar zijn geworden.

Is er ook iets aan te merken op dit album. Echt storen doet het dan ook weer niet, maar de nummers duren net wat te lang waardoor je aan het einde van de nummers vaak het gevoel hebt dat een minuutje of half minuutje minder niet verkeerd zou zijn geweest. Uitgezonderd natuurlijk van het 51 seconden durende ‘The Runaway Chorale’, die voegt niks toe en was niet nodig.

De nieuwe aanpak is leuk, het past goed bij de kwaliteiten van de muzikanten. Ze hebben de nummers alleen wat te lang gemaakt, maar het is pas het eerste in dit genre. Volgende album mag in dezelfde trant gemaakt worden, muzikaal is het gewoon goed. (7/10) (Dustbowl Revival Music)

Deel: