De 46 jarige Malinese zangeres Rokia Traoré is in hongerstaking gegaan. De zangeres werd op dinsdag 10 maart gearresteerd in Frankrijk op verzoek van de Belgische justitie. Dit gebeurde bij haar aankomst uit Bamako op het vliegveld Roissy, nabij Parijs. Volgens haar advocaat wordt de zangeres vastgehouden in de gevangenis van Fleury-Mérogis.

Naar nu is gebleken werd Rokia Traoré gearresteerd omdat er een Europees aanhoudingsbevel tegen haar was uitgevaardigd. Traoré heeft een vijfjarige dochter uit een huwelijk met een Belgische man, van wie zij inmiddels gescheiden is. Eind 2019 is vonnis gewezen over de voogdij van het meisje, en daarbij is de volledige voogdij toegewezen aan de vader. Rokia Traoré heeft dit vonnis niet opgevolgd en heeft het meisje meegenomen naar Mali.

Tot gisteren bleef er veel onduidelijk over de zaak, totdat er een verklaring verscheen op de facebookpagina van Rokia Traoré. Hierin staat te lezen dat Rokia al vanaf het begin in beroep is gegaan tegen deze beslissing. Het meisje woont volgens Traoré al haar hele leven bij haar in Mali en bracht slechts de eerste vier maanden van haar leven door in België.

Rokia Traoré werd gevangen gezet na haar arrestatie en nu staat er op 18 maart een hoorzitting gepland in Parijs om het verzoek tot uitlevering van de zangeres aan België te onderzoeken. Vrijdagmiddag had een online petitie op initiatief van het Collectif des Mères veilleuses (Alleenstaande moeders van België) om de vrijlating van Traoré te eisen al meer dan 5.000 handtekeningen verzameld.

Op Twitter werd op dondermiddag de hashtag #FreeRokia, Libérez Rokia, gelanceerd door het account van de zangeres . Op de social media wordt fel gereageerd op de arrestatie van Traore. De affaire wordt steeds verder gespind en de hashtag #freerokia gaat inmiddels viral.

De Senegalese econoom Felwine Sarr plaatste een lange brief op Facebook, waarin hij de affaire uit het persoonlijke domein haalt. “Een privézaak is politiek geworden en weerspiegelt de toestand van de politieke en juridische betrekkingen tussen zelfstandige Afrikaanse staten en hun voormalige koloniale overheersers.”, aldus het geschrift.

Rokia Traoré, zangeres en gitariste, staat vooral bekend om haar inzet voor vluchtelingen en voor het feit dat ze in 2016 door de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) is benoemd tot ambassadeur van goede wil. In afwachting van een beslissing van de Franse justitie volgende week, is de gouden stem van Mali een hongerstaking begonnen.

 

Deel: