Na afgelopen jaar een aantal singles uit te hebben gebracht komt De Baron met hun debuutplaat genaamd ‘BenBiri’. En we mogen toch wel concluderen dat Nederland weer een prima band rijker is.

De Baron is weer een lekker originele band. De groep uit Utrecht brengt een geheel eigen mix van rock, wereldmuziek en alternatief. Ook wordt hun muziek Guerilla-Brass genoemd. Ze maken muziek die klopt en die ontzettend prettig in het gehoor ligt. Ze treden al een paar jaar op, met louter positieve reacties. Deze mannen weten er echt wel een fijn feestje van te maken hoor. Ze zingen in de eigen taal en dat is toch wel verassend positief uitgepakt op de wereldmuziek.

Om over het album zelf te beginnen. Je zou het album eigenlijk al kopen voor de prachtige hoes. In de hoes zitten verwijzingen naar nummers op de plaat. Dat is altijd al een mooi detail. Ook moet gezegd worden dat de zanger qua manier van zingen ontzettend veel wegheeft van Boudewijn de Groot. Dat komt ook mooi samen met de muziek die de heren neerzetten. De blazers (saxofoon, trompet en trombone) maken echt een heerlijke toevoegingen in dit album. Veel van wat zij doen blijven nog even in je geheugen na toeteren.

Bij de eerste twee nummers op dit album pakken de mannen je eigenlijk al meteen. ‘Nacht’ en ‘Zee’ zijn lekker vlotte nummers, door de blazers wordt het gelijk een feest. Op het eerste nummer ‘Nacht’ zit ook een ontzettend lekker gitaartje een beetje stiekem op de achtergrond hele prettige dingen te doen. De blazers op ‘Zee’ laten je gelijk denken aan een slang die al dansend uit een rieten mand komt. Ook leuk op dit album is dat ze bij het nummer ‘Israël’ een stukje ‘Nagila Hava’ verwerken. In dit nummer bezingen ze ook bepaalde religies, dat moet je ook maar durven in deze tijd.

Bij dit album kun je simpelweg niet stil zitten. Op een festival is het heel moeilijk om hier weg te gaan, je krijgt gewoon een heel vrolijk gevoel bij de nummers. Toch zijn de teksten lang niet altijd zo vrolijk als de muziek klinkt. Heerlijk debuut van een band met een hele eigen stijl. Een lekkere mix van meerdere stijlen. Nederland mag weer trots zijn hoor. (8/10) (Eigen productie)

Deel: