Praten, schrijven en muziek maken, dat zijn de hobby’s van de uit Helmond afkomstige Bart Flos waar hij zijn beroep van heeft kunnen maken. Enerzijds is Bart auteur van boeken met titels als ‘Het Anti-klaag Boek’, ‘De Kennis Kermis’ en ‘Het Anti-sleur Boek’ en is hij in te huren als inspirational speaker en stand-up comedian. Daarnaast is hij musicus. Bart is afkomstig uit een muzikale familie, speelde eerst accordeon voordat hij op piano overstapte. Hij speelt sinds het begin van de tachtiger jaren jazz in diverse bands. De eerste cd waar hij op te horen was, ‘Recognition’, verscheen in 1997 toen hij deel uitmaakt van de band Triceps. Zijn eerste soloalbum verscheen in 2000 en met enige regelmaat verscheen nieuw werk, waarin Flos zijn horizon steeds verder wist te verbreden.

Onlangs is van Bart Flos het driedubbelalbum ‘Roots & Reflections’ verschenen met deels solowerk en deels stukken die met een trio zijn ingespeeld. Cd 1 zijn solostukken met grotendeels eigen composities en twee bewerkingen van bestaande nummers. Op Cd 2 is Flos te horen met begeleiding door bassist Eric van der Westen en drummer Marc Schenk. Ook hier horen we grotendeels eigen composities in een swingende uitvoering. Cd 3 is een zogenoemde bonus-cd met alternate takes en bonus tracks, deels solo en deels als trio. Cd 1 en cd 2 zijn op de bekende streaming platforms verkrijgbaar, cd 3 daarentegen alleen als onderdeel van het driedubbelalbum.

Het idee voor ‘Roots & Reflections’ ontstond al in 2013 met de compositie van een jazz suite, genaamd ‘Origin Alpha Prime’, waaruit in feite de rest van dit album is gegroeid. Het aanbod is een combinatie van jazz, latin en blues. Zeer spannend, verrassende tempowisselingen, swingend en vooral heel intrigerend om naar te luisteren. Iedere keer ontdekt de luisteraar nieuwe dingen. Het is een flink pakket muziek en het verveelt toch nergens. Prima. (8/10)  (Green Bag)

Deel: